Gepubliceerd op
Klik & Print

Met deze joker-kaarten verminder je stress bij een spreekbeurt

Presteren je leerlingen minder goed op een spreekbeurt door stress? Leraar Wieneke Coupé gebruikt het joker-systeem: voor elke spreekbeurt mogen leerlingen een joker inzetten op iets waar ze onzeker over zijn. Bekijk de video en print de joker-kaarten.

Tips van leraar Wieneke

Wieneke Coupé, leraar Nederlands: “Ik merkte dat mijn leerlingen soms slecht uit hun woorden geraken tijdens een spreekoefening, omdat ze zo zenuwachtig zijn. Daarom laat ik ze nu een joker inzetten, op een werkpunt waar ze voor die spreekbeurt geen punten op krijgen.”

“Dat kan bijvoorbeeld taalgebruik of intonatie zijn, of hun lichaamshouding. Ze mogen hun joker zelfs inzetten op de inhoud. Als compensatie moeten ze ook iets kiezen waar ze voor die spreekbeurt dubbele punten op verdienen.”

Het is voor de leerlingen ook een goede oefening om te leren inschatten wat hun sterke en zwakke punten zijn. Sommige leerlingen doen dat vanaf de eerste keer heel goed en leggen echt de vinger op de wonde. Anderen zetten soms hun joker in op iets waar ze net goed in zijn. Daarom geef ik ze ook altijd feedback op de joker die ze gekozen hebben. Natuurlijk mogen ze niet iedere keer dezelfde joker kiezen.
 

Joker-kaarten voor jouw klas

Print de joker-kaarten

Klik en print Jokerkaarten bij spreekoefening

Hoe werkt het?

  • Krijgt een leerling zenuwen omdat hij oogcontact moet maken met de groep? Dan zet hij voor die vaardigheid een oranje joker in. Want oranje betekent dat je twijfelt of je dat wel kan.
  • Iemand heeft een luide stem? Die leerling zet een groene joker in op stemvolume. In de evaluatie weegt die vaardigheid op de groene kaart meer door.
  • Door het joker-systeem krijgt een leerling ook inzicht in het eigen kunnen.

 

Dit artikel heeft als onderwerp Dit artikel is interessant voor een

Jouw Lerarenkaart 2022 thuis?*

  • 4 kwaliteitsmagazines met inspiratie van leraren en experts
  • Fraai ondersteunend materiaal (kalender, poster, kaartjes ...)
  • Je Lerarenkaart 2022 valt in je brievenbus met het decembernummer
*Betaal vóór 2 november en krijg je Lerarenkaart 2022 thuis (enkel voor rechthebbenden)