Dit dossier gaat over het gevaar van extreme radicalisering, hoe je die herkent, aanpakt en voorkomt. Hakenkruisen op pennenzakken of extreme Facebookstatussen over Syrië, elke school krijgt er vroeg of laat mee te maken.

Dit dossier wil leraren, scholen en CLB-medewerkers helpen bij elke vorm van extreme radicalisering.

Ontdek in dit dossier

Hoe radicaliseert een jongere?


Radicale ideeën en extreem geweld komen niet uit het niets. Elke jongere gaat door een proces. Krijg inzicht in dat proces en ontdek welke rol jij als leraar of directeur kan spelen.

Wat doe je als een leerling radicaliseert?

Sluit de ogen niet voor radicale opvattingen van leerlingen. De school kan net het verschil maken. Check de signaallijst om radicalisering te herkennen en ga in gesprek met de leerling.

Creëer een preventief schoolklimaat

Door op school kritische zin, openheid en dialoog te stimuleren, creëer je een klimaat waarin jongeren terecht kunnen met datgene waar ze mee zitten. Ontdek tips.

Lees de verhalen

“Nooit gedacht dat Khalid (15) naar Syrië zou vertrekken”

“Ik ben in de steek gelaten. Het eerste waaraan ik denk: waar is hij?” Hamza (18) vertelt over zijn beste vriend Khalid (15) die naar Syrië vertrok. Ook de directeur doet haar verhaal: “Ik had de signalen moeten zien.”

“Onze reacties op hun gebedskledij waren echt niet oké”

“Ineens vroeg de leraar of mijn hoofddoek met Syrië te maken had", zegt Farah (16). De school steekt de hand in eigen boezem: “We reageerden uit onwetendheid.” Lees hoe de school haar beleid ondertussen aanpaste.