
Meegroeien met je leerlingen: “Ik ben veel meer dan die van chemie”
Deze leerlingen hebben voor ‘kleine’ richtingsvakken 4 jaar lang dezelfde leraren. Over pro’s én uitdagingen van die keuze: chemieleraar Yati.
Deze leerlingen hebben voor ‘kleine’ richtingsvakken 4 jaar lang dezelfde leraren. Over pro’s én uitdagingen van die keuze: chemieleraar Yati.
Handelingsplanning is het fundament van buitengewoon onderwijs. 5 logische fasen en een aanpak op maat van elk kind: MPI Vindingrijk op zoek
Daalt het niveau van ons onderwijs omdat té leuk is op school?’ Klasse bundelt diverse inzichten over leerplezier en leerwinst.
Leraren hebben allesbehalve een 9 to 5. Maar wanneer doe jij al dat schoolwerk? Hoeveel stress bezorgt dat jou? En waarvoor moet jij opletten?
Leraar Tim knipt de leerstof op in verschillende korte oefenmomenten. Expert Kristel Van Hoyweghen vertelt waarom je meer leerwinst boekt als je gespreid oefent.
In een veilig klimaat en op korte tijd leren van elkaar? In basisschool Omnimundo in Antwerpen doen ze dat via leerwandelingen. Een groepje leraren loopt langs bij collega’s in de klas. Met een scherpe focus. En zonder oordeel.
Leraar Stefanie differentieert haar opdrachten met het gevarieerde Nederlandstalige beeldmateriaal dat ze gratis plukt van het Archief voor Onderwijs. “Met video hou ik mijn bso-leerlingen beter bij de les.”
Welke werkvormen werken echt in afstandsonderwijs? Hoe hou je leerlingen betrokken en gemotiveerd?
Leraar Li’s test doet de test.
VTI Dé Vakschool Aalst heeft nu een duidelijk kader voor afstandsonderwijs, met 1 digitale leeromgeving. Hoe kregen ze iedereen zo snel mee?
Met deze wetenschappelijk onderbouwde tips leren je leerlingen meer uit je videoles.
Administratie en orde leggen al jaren druk op de lestijd. Vandaag komen daar doorgeschoven stukjes leerstof en veiligheidsmaatregelen bij. Pedro De Bruyckere vertelt hoe jij dit schooljaar je tijd in de klas kan bewaken.
Leraar Li’s toont hoe je leerlingen actief motiveert om de structuur van de leerstof te bekijken en de inhoudstafel te gebruiken.
Leraar Li’s test voor Klasse werkvormen uit. In aflevering 2 toont ze hoe je leerlingen actief betrekt bij een theoretisch luik én hen stapsgewijs begeleidt naar een beter begrip van vakterminologie. Bekijk de video.
Afstandsleren tijdens corona bezorgde ons onderwijs nieuwe inzichten, maar ook kopbrekers en frustraties. Wat nemen we mee naar volgend schooljaar?
532 scholen kregen in 2018-2019 onderwijsinspecteurs over de vloer. Die zagen veel visie en warme relaties, maar ook werkpunten rond evalueren, taalgericht onderwijs en professionalisering. Klasse filtert 8 conclusies uit het inspectierapport.
Toen onderwijs in maart 2020 op zijn kop gezet werd, toonden schoolteams veerkracht. Leraren en directeurs zetten zich schrap, sprongen voor elkaar in de bres. En nieuwe samenwerkingen ontloken. Aan het woord: drie duo’s die samen het verschil maakten.
Download de maandkalender. Elke maand staat op een apart blad. De schoolvakanties staan in kleur. Liever een compacte versie? Dan is er de schoolkalender met 3 maanden per blad.
Het GO! Atheneum Antwerpen is volop bezig met de voorbereiding van haar zomerschool. Niet voor het eerst, maar voor de vijftiende keer op rij. Directeur Karin Heremans: “Ook wij zijn aarzelend begonnen. Er bestaat niet één soort zomerschool: kijk naar je context en de noden van je leerlingen en stuur elk jaar bij”
Corona of niet: leraren en leerlingen kunnen aan blended learning doen. Maar hoe verdeel je leerstof tussen klas en thuis? Expert Tommy Opgenhaffen: “Ook voor leraren zonder groot programmeerbrein liggen online kansen om krachtige leerstrategieën toe te passen.”
7 leraren vertellen hoe zij tijdens de coronacrisis afstandsleren aanpakken met kleuters, jonge kinderen, tieners en volwassenen. Laat je inspireren.
Elke leraar zal ‘prioriteren’ tijdens corona. Rita De Canck, leraar algemene vakken in de ziekenhuisschool kiest al jaren de essentiële leerdoelen. 8 tips.
Een lagere school aan de rand van Sint-Niklaas. Een gemengd publiek, kwetsbare gezinnen en heel wat anderstalige leerlingen. En toch gelooft pedagogisch directeur Ellen van De Droomballon dat haar team klaar is voor preteaching na de paasvakantie. Haar toverwoorden? Heldere communicatie en een duidelijke lijn.
Thuiswerken als leraar, je kon niet anders in de eerste maanden van corona. Hoe lukte de planning van leraar Kelly, mama van drie? En hoe hard miste leraar Sam zijn leerlingen en school, toen hij lesgaf vanuit zijn appartement?
Corona dwingt scholen tot afstandsleren. Hoe blijven jouw leerlingen leren tijdens quarantaine? Met digitale lessen, werkbundels of andere creatieve oplossingen? Lees tips en praktijkverhalen in dit dossier.
Leraar Jeroen maakt een podcast om zijn leerlingen te ondersteunen. Met zijn smartphone vat hij de les samen en geeft hij studietips: “Het is makkelijker dan je denkt”.
Hoe vermijd je ‘profiteurs’ onder de leerlingen bij groepswerk? Duidelijke afspraken, ruimte voor overleg en evaluatie samen met je leerlingen: 3 tips van expert Jan T’Sas.
Saskia en Iris co-teachen in de kleuterklas. Saskia is starter, Iris heeft 23 jaar ervaring. Bij elkaar vinden ze energie en goesting om iets nieuws uit te proberen, en maken ze hun 31 kleuters sterker.
Josfien Demey zoekt steeds nieuwe, sterkere lessen. “Ik wil inspelen op de voorkennis en interesse van leerlingen. Zo vang ik aandacht en leren ze meer.”
Maak jij je cursus helemaal zelf of werk je met een slim uitgekozen methode? Over de zin en onzin van methodes en de toekomst van het klassieke handboek: onderwijswetenschapper Tim Surma.