Erfgoed
De Oude Kaasmakerij Passendale
© De Oude Kaasmakerij Passendale

In Sint-Jozef (Passendale) komt ‘De Oude Kaasmakerij’, een stukje erfgoed uit het Interbellum, terug tot leven. Via rondleidingen en workshops duik je onder in de wereld van zuivel, kaas en landbouw. En sinds kort kan je er zelf kaas maken!
Programma voor je klas
Doelgroep
Vanaf 3 jaar.
Omschrijving
Er is een uitgebreid educatief aanbod met aangepaste thematische rondleidingen, workshops en lespakketten op maat van kleuter-, lager, secundair én volwassenenonderwijs.
Thema’s zijn zuivelerfgoed, kaas en landbouw. Je kan ook samen met de leerlingen kaas maken. Er is bovendien een minigolfterrein en een ravotzone.
- ‘Proefparcours met koe en geit’: een doe-verhaal voor kleuters. Ook aan te passen voor personen met een mentale beperking.
- ‘Van koe tot koelkast’:
– met kapje en schort gaan leerlingen van de lagere school aan de slag. Een gids begeleidt je klas in het kaasproductieproces.
– een interactieve rondleiding met gids neemt leerlingen van het secundair onderwijs en cursisten uit het volwassenenonderwijs mee in het kaasproductieproces, heden en verleden van de Oude Kaasmakerij. Via schermen en info kom je alles te weten over kaas, de bijhorende wetenschap, techniek en terminologie en natuurlijk wat je ermee kan doen in de keuken! - ‘Zelf kaas maken’:
– Leerlingen van de lagere school maken in groepjes van 5 een kaasje met hoevemelk. Aansluitend gaan ze op speurtocht door het museum naar ‘Het Geheim van de Kaaskoning’.
– In groepen van 5 toveren leerlingen uit het secundair onderwijs of cursisten uit volwassenenonderwijs verse hoevemelk om tot kaas. Aansluitend is er de keuze te werken rond thema’s als voedselveiligheid, de voedselketen, het kaaslandschap, biochemische processen, of boek je een extra proeverij van 4 soorten kaas. - Degustatietoer: Een gids neemt leerlingen uit het secundair onderwijs en volwassenenonderwijs mee op verkenning door het kaaslandschap. Als alle kenmerken zijn onderzocht, is het tijd om te ruiken en proeven van 2 soorten kazen en zuivelproducten.
Past bij deze vakken
- Aardrijkskunde & biologie
- Geschiedenis & cultuur
- Handel & economie
- Techniek & praktijk
- Wiskunde & exacte wetenschappen
Jouw voordeel
Gratis met je Lerarenkaart in plaats van 6 euro.
Waar?
De Oude Kaasmakerij Passendale
's Graventafelstraat 48a
8980 Zonnebeke
België
Contact
Algemene contactgegevens
- 051 77 70 05
- info@deoudekaasmakerij.be
- deoudekaasmakerij.be
- facebook.com/kaasmuseumdeoudekaasmakerij/
Educatieve gegevens
- 0470 61 60 56
Voorzieningen
- Brochure in grote letters
Log in om te bewaren