Vlaanderen
Klasse.be

Erfgoed

De Oude Kaasmakerij Passendale

Kaas leren maken in de oude kaasmakerij

In Sint-Jozef (Passendale) komt ‘De Oude Kaasmakerij’, een stukje erfgoed uit het Interbellum, terug tot leven. Via rondleidingen en workshops duik je onder in de wereld van zuivel, kaas en landbouw. En sinds kort kan je er zelf kaas maken!

Jouw voordeel

2 euro korting met je Lerarenkaart. Je betaalt 4 euro in plaats van 6 euro.

Voorwaarden

Leraren genieten van het studententarief.

Programma voor je klas

Doelgroep

Vanaf 3 jaar.

Omschrijving

Er is een uitgebreid educatief aanbod met aangepaste thematische rondleidingen, workshops en lespakketten op maat van kleuter-, lager, secundair én volwassenenonderwijs.

Thema’s zijn zuivelerfgoed, kaas en landbouw. Je kan ook samen met de leerlingen kaas maken. Er is bovendien een minigolfterrein en een ravotzone.

  • ‘Proefparcours met koe en geit’: een doe-verhaal voor kleuters. Ook aan te passen voor personen met een mentale beperking.
  • ‘Van koe tot koelkast’:
    – met kapje en schort gaan leerlingen van de lagere school aan de slag. Een gids begeleidt je klas in het kaasproductieproces.
    – een interactieve rondleiding met gids neemt leerlingen van het secundair onderwijs en cursisten uit het volwassenenonderwijs mee in het kaasproductieproces, heden en verleden van de Oude Kaasmakerij. Via schermen en info kom je alles te weten over kaas, de bijhorende wetenschap, techniek en terminologie en natuurlijk wat je ermee kan doen in de keuken!
  • ‘Zelf kaas maken’:
    – Leerlingen van de lagere school maken in groepjes van 5 een kaasje met hoevemelk. Aansluitend gaan ze op speurtocht door het museum naar ‘Het Geheim van de Kaaskoning’.
    – In groepen van 5 toveren leerlingen uit het secundair onderwijs of cursisten uit volwassenenonderwijs verse hoevemelk om tot kaas. Aansluitend is er de keuze te werken rond thema’s als voedselveiligheid, de voedselketen, het kaaslandschap, biochemische processen, of boek je een extra proeverij van 4 soorten kaas.
  • Degustatietoer: Een gids neemt leerlingen uit het secundair onderwijs en volwassenenonderwijs mee op verkenning door het kaaslandschap. Als alle kenmerken zijn onderzocht, is het tijd om te ruiken en proeven van 2 soorten kazen en zuivelproducten.

Past bij deze vakken

  • Aardrijkskunde & biologie
  • Geschiedenis & cultuur
  • Handel & economie
  • Techniek & praktijk
  • Wiskunde & exacte wetenschappen

Waar?

kaartje

De Oude Kaasmakerij Passendale
's Graventafelstraat 48a
8980 Zonnebeke
België

Plan je route

Contact

Algemene contactgegevens

Educatieve gegevens

  • 0470 61 60 56

Voorzieningen

  • Brochure in grote letters
Voeg dit voordeel toe aan je bewaarde voordelen

Log in om te bewaren