Vlaanderen
Klasse.be

Erfgoed

De Oude Kaasmakerij Passendale

Oude kaasmakerij Passendale
Workshop kaas maken
Proces van kaasmaken als illustratie
Workshop kaas maken

In de Vlaamse velden komt De Oude Kaasmakerij, een stukje erfgoed uit het interbellum, terug tot leven. Rondleidingen en workshops dompelen je onder in de wereld van zuivel, kaas en landbouw. Op het domein vind je ook een minigolf en een speeltuin.

Jouw voordeel

2 euro korting met je Lerarenkaart. Je betaalt 4 euro in plaats van 6 euro.

Voorwaarden

Toon je Lerarenkaart ter plaatse. Je betaalt dan van het studententarief in plaats van het standaardtarief.


Programma voor je klas

Doelgroep

Vanaf 3 jaar.

Omschrijving

Er is een uitgebreid educatief aanbod met aangepaste thematische rondleidingen, workshops en lespakketten op maat van lager, secundair én volwassenenonderwijs. Thema’s zijn zuivelerfgoed, kaas en landbouw. Je kan ook samen met de leerlingen kaas maken.

Enkele voorbeelden van workshops:

  • Proefparcours met koe en geit: een doe-verhaal voor kleuters. Ook aan te passen voor personen met een mentale beperking.
  • Van koe tot koelkast:
    • met kapje en schort aan gaan leerlingen van de lagere school aan de slag. Een gids begeleidt je klas in het kaasproductieproces.
    • een interactieve rondleiding met gids neemt leerlingen van het secundair onderwijs en cursisten uit het volwassenenonderwijs mee in het kaasproductieproces, heden en verleden van de Oude Kaasmakerij. Je komt alles te weten over kaas, de bijhorende wetenschap, techniek en terminologie en natuurlijk wat je ermee kan doen in de keuken!
  • Zelf kaas maken:
    • Leerlingen uit het lager onderwijs maken in groepjes van 5 een kaasje met hoevemelk. Aansluitend speuren ze in het museum naar ‘Het Geheim van de Kaaskoning’.
    • In groepen van 5 toveren leerlingen uit het secundair onderwijs of cursisten uit volwassenenonderwijs verse hoevemelk om tot kaas. Aansluitend kan je werken rond thema’s als voedselveiligheid, de voedselketen, het kaaslandschap of biochemische processen. Of boek een extra proeverij van 4 soorten kaas.
  • Degustatietoer: een gids neemt leerlingen uit het secundair onderwijs en volwassenenonderwijs mee op verkenning door het kaaslandschap. Als alle kenmerken zijn onderzocht, is het tijd om te ruiken en proeven van 2 soorten kazen en zuivelproducten.

Past bij deze vakken

  • geschiedenis
  • natuur & wetenschap
  • voeding

Waar?

kaartje

De Oude Kaasmakerij Passendale
's Graventafelstraat 48a
8980 Zonnebeke
België

Plan je route

Contact

Algemene contactgegevens

Educatieve gegevens

  • 0470 61 60 56

Voorzieningen

  • Brochure in grote letters
Voeg dit voordeel toe aan je bewaarde voordelen

Log in om te bewaren