Gepubliceerd op
Verhaal

Leraar Nele worstelt met perfectionisme: “Ik kan moeilijk doseren”

‘Nee’ zeggen is moeilijk voor leraar Nele Brouckaert (Centrum voor Basiseducatie Kortrijk-Roeselare). Na 2 burn-outs probeert ze haar perfectionisme te controleren. “Ik voel weer een drive. Maar ik neem afstand als ik merk dat ik in het rood ga. En dan loop ik daar verschrikkelijk ambetant van.”
 

Ben je altijd perfectionistisch geweest?

Leraar Nele: “Door mijn wil om te presteren, ging er veel aan mij voorbij. Zowel op het werk als thuis. In mijn studententijd zat ik non-stop met mijn neus in de boeken. Ik studeerde af met onderscheiding, wat voor mij een grote opgave was, maar ik had mijn studie wat meer moeten loslaten. Dan had ik evenveel plezier kunnen beleven als mijn man toen. Daarna heb ik me zo hard op mijn werk gestort dat ik mijn oudste 2 kinderen misschien minder bewust zag opgroeien dan onze kleinste dochter nu.”

“Altijd voor de volle 120%, is een constante in mijn leven. Want ik wil me graag bewijzen. Zelfs als kind probeerde ik voor iedereen goed te doen. In de klas of op kamp kroop ik in de rol van zalver. Ik kon dan ook niet tegen ruzies en wilde die altijd oplossen. In het middelbaar trok ik vriendinnen met moeilijke thuissituaties aan. Terwijl ik in een warm nest opgroeide zonder zulke grote problemen. Straal ik iets zorgends uit? Het maakt me bang om te falen, want mensen rekenen op mij. ‘Nee’ zeggen is zo moeilijk.”

Nele Brouckaert over perfectionisme

”Altijd voor de volle 120%, is een constante in mijn leven.”

 

Hoe uit jouw faalangst zich in je job als leraar?

Leraar Nele: “2 jaar terug startten we op school met tabletlessen. Maar er was niks van lesmateriaal voorhanden. Keer op keer zat ik tot bijna middernacht aan mijn bureau. Want dat stappenplan stond voor mij pas op punt met heldere instructies en nauwkeurige printscreens. Collega’s zeiden me: ‘Nele, geef gewoon je les en bezorg hun die bundel volgende week.’ Maar dat lukte me niet. Ik moest dat per se af hebben. Het is steeds alles of niks bij mij. Anders voelt het alsof ik niet ben voorbereid en slaap ik amper.”
 

Versterkt leraar zijn je perfectionisme?

Leraar Nele: “Vooral de autonomie in deze job is mijn grote valkuil. Ik werk bijvoorbeeld niet graag met een handboek. Vanuit de interesses van mijn cursisten stel ik liever eigen lesbundels op. En altijd spot ik zaken die ik ‘moet’ herwerken. In de gedeelde mappen zie ik vaak mijn eigen werk terug. Ik ontwikkel graag materiaal, maar uit iemand anders werk putten is ook tof. Dat heb ik moeten leren.”

“Collega’s appreciëren gelukkig wel wat ik doe. Ze zien me graag als een trekker. De kern van mijn frustraties ligt binnen mezelf. Niet iedereen smijt zich even hard als ik. Dat moet ik leren aanvaarden.”
 

Voel je aan wanneer je op je grenzen stuit?

Leraar Nele: “Als ik een grens overschrijd, krijg ik spierpijn en geraak ik niet uitgerust. Geen druppel energie bezat ik toen een ziekenwagen me vorig jaar thuis afvoerde. Eigenlijk was ik al weken aan het spartelen. Alleen was ik de enige die het niet doorhad. Uiteindelijk viel ik enkele maanden uit. Mijn lichaam en geest blokkeerden. Het enige wat ik kon, was slapen en bekomen. Dat was een heftige periode.”

Nu gaat het weer beter. Ik moet afstand leren nemen, loslaten wat ik niet kan veranderen. Dat is een proces. Elk signaal dat mijn lichaam geeft, leg ik niet meer naast me neer. Wat ik jaren wel heb gedaan.”

“Maar ik zeg nog altijd moeilijk ‘nee’. ‘We vragen het aan Nele, zij zal graag meedoen.’ Overenthousiast stort ik me op te veel taken ineens. Ik kan moeilijk doseren! Na een voormiddag lesgeven val ik bijgevolg thuis leeg in de zetel neer. Typisch: ik ga te ver en negeer de symptomen. Daarom volg ik nu 2 keer per week yoga. Dat helpt. En ik zeg vaker tegen mezelf: ‘Nele, duw op je rem’.”
 

Had je een burn-out kunnen voorkomen?

Leraar Nele: “Zelfs na alles wat ik meemaakte, vind ik dat je op school altijd een beetje gezond perfectionistisch moet zijn. Want de mensen die voor je zitten verdienen dat. Als bevlogen leraar haal ik geen voldoening uit altijd hetzelfde te doen. En moet je die lat niet hoog leggen om mee te kunnen met de veranderende maatschappij? Maar hoe ver ga je daarin? En wie beschermt je tegen jezelf?”

Nele Brouckaert over perfectionisme

”Wie durft er op Facebook zetten: Ik voel me niet goed. Dat is toch ook oké?”

“Had ik maar een coach gehad. Die had me kunnen helpen om me bewust te worden van mijn gedrag. Mijn perfectionisme heeft een groot aandeel in mijn burn-outs. Ik heb lang gedacht: het is nooit genoeg. Maar je wil je bewijzen. Je hoopt op werkzekerheid. Ik merk dat ook bij mijn jongere collega’s. Ik snap hun onzekerheid goed. Helaas wordt je engagement niet altijd gezien noch beloond. Is goed eigenlijk wel goed genoeg? Mag ik even alleen maar focussen op mijn lessen?”
 

Waaruit put je energie om het vol te houden?

Leraar Nele: “Als mijn cursisten de klas gelukkig binnenkomen en even blij weer vertrekken, voel ik me geslaagd. En perfectionisme geeft me gelukkig ook kracht. Zo gaf ik voor Sinterklaas aan elk van mijn cursisten een persoonlijke boodschap in het Frans. Voor elk op een andere kleur papier, netjes opgerold en gevuld met letterkoekjes. Daarin kruipt tijd. Te veel tijd, maar daar haal ik net energie uit. En plezier. Je moet bewust kiezen: dit wel en dat niet. Mijn man en mijn collega’s waken mee: ‘Nele, je hoeft niet op alles te springen.’ Ik word dan wel eens boos, want voor mij voelt dat als falen.”

Van perfectionist naar goed genoeg. Lukt dat?

Leraar Nele: “Ik voel weer een drive. Beetje bij beetje lukt het me om die lat lager te leggen. En ik probeer om me ook 80% voor iets te engageren. En eigenlijk lukt dat wel. Toch spookt de vraag nog door mijn hoofd: “Wat gaan ze zeggen als ik nee zeg?”. Daarom vind ik het belangrijk om over mijn zwakte te spreken. Wie durft er op Facebook zetten: Ik voel me vandaag niet goed? Dat is toch ook oké?”
 
Test hoe perfectionistisch jij bent als leraar?

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 58.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...