Vlaanderen
Klasse.be

Tips

Hoe spaar je je rug in de kleuterklas? 5 ergonomische tips

  • 3 juni 2024
  • 3 minuten lezen

‘s Morgens samen in de vertelhoek, na elke speeltijd handjes wassen, mee het speelgoed opruimen … Hoe overleven je rug en nek een carrière in de kleuterklas? Want de cijfers zijn er: 15% van de afwezige leraren is thuis door rugklachten. Expert Mathias De Waele geeft 5 tips om rugsparend te werken.

Kleuters op een berg spullen - ergonomische tip

Tip 1. De kleuter de hoogte in

Mathias De Waele: “Tijdens een dag in de kleuterklas til je kleuters en speelgoedbakken, help je met broekjes knopen … Een gouden tip: laat de kleuters zelf een deel van de ‘afstand’ overbruggen. Dat is niet alleen goed voor hun zelfredzaamheid en motoriek, maar ook voor jouw rug. Dus als je kleuters moet tillen of helpen, laat ze alvast (veilig) op een verhoogje staan.”


Figuur met één been omhoog - ergonomische tip

Tip 2. Hop met het beentje

Mathias De Waele: “Even snel iets oprapen? Je duikt voorover. Het is telkens maar een kort moment, toch ontstaan er op lange termijn rugklachten. Iets oprapen doe je dan ook het best in de zogenaamde golfershouding: zwaai één been naar achteren, terwijl je je romp naar beneden brengt. Een hand op de grond of op een meubelstuk plaatsen helpt om je evenwicht te bewaren. Ligt er een hele hoop speelgoed op de vloer? Veeg het samen met een borstel of trekker. Ga er dan bij neerzitten of kniel, en steek alles weg. Zo moet je maar één keer door je knieën buigen. Nog beter is het natuurlijk om je kleuters zelf te laten opruimen.”


Gewichtheffershuiding. Door de benen - ergonomische tip

Tip 3. Gewichtheffershouding

Mathias De Waele: “Een kleuter die een knuffel nodig heeft? Vooroverbuigen is geen goed idee. Het alternatief? De zogenaamde gewichtheffershouding of squat. Plaats dan je voeten uit elkaar aan weerszijden van de kleuter, en ga door je knieën. Neem het kind vervolgens dicht tegen je lichaam aan – zo komt het zwaartepunt bij je kern te liggen – en sta weer recht. Bekijk zeker ook eerst of de kleuter zelf al hoger kan komen.”


Handen wassen op een verhoogje - Ergonomische tip

Tip 4. Handjes wassen

Mathias De Waele: “Na de speeltijd, het schilderen of voor het vieruurtje: handjes wassen hoort erbij. Het gezondste voor je rug is om de kleuters wasbakken op volwassen hoogte te laten gebruiken met een veilig verhoogje. Aan lage wasbakken hurkt je bij de kleuter neer.”


Persoon op een speciale stoel

Tip 5. In het zadel

Mathias De Waele: “Als het kan, ga je in de klas op een zadelkruk zitten om voor te lezen of om te helpen bij een activiteit. Je verstelt die makkelijk in hoogte. Een exemplaar op wielen is ideaal: je kan je voortbewegen door de klas, je rug blijft recht, geactiveerd en de heuphoek blijft open. Moet je toch plaatsnemen op een lage bank: strek je benen uit en zorg dat ze een hoek van 90° vormen met je rug.”


Mathias De Waele is afdelingshoofd ergonomie bij CLB EDPB en bestuurslid van de beroepsvereniging ergonomie VerV.

Lotte Kerremans

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter