Vlaanderen
Klasse.be

Tips

10 momenten waarop jij schoolkosten kan drukken

 • 20 november 2022
 • 6 minuten lezen

Vraag je af en toe aan je leerlingen om materiaal, wat centen of een traktatie mee te brengen naar de klas? Dat is niet voor elke ouder haalbaar. Ontdek hoe je 10 van die momenten in het schooljaar anders kan organiseren en zo schoolkosten beperkt.

Schoolkosten: icoon soep

September

Valkuil

Op school werk je rond en aan gezonde voeding. Je factureert ouders een soepabonnement van 75 euro zodat hun kind elke dag verse soep met een stuk brood kan eten.

Hoe je aanpak kostenbewuster kan:

Dien ook een subsidieaanvraag in via Oog voor lekkers. En loop even binnen bij de bakker of supermarkt in je buurt. Hun brood en voedseloverschotten schenken ze met plezier aan je leerlingen.

Of sluit je als hartelijke school aan bij Brooddoosnodig. Zij ondersteunen je om het universeel recht op eten en drinken waar te maken voor elke leerling.


Schoolkosten: icoon schoendoos

Oktober

Valkuil

Je gaat op uitstap naar het bos en vraagt je leerlingen om laarzen aan te trekken. Maar ook om een schoendoos mee te brengen om een mandala in te maken met materiaal dat je in de natuur vindt.

Hoe je aanpak kostenbewuster kan:

Organiseer tijdig een inzamelactie van laarzen waar leerlingen zijn uitgegroeid. Gezinnen die thuis nauwelijks bergruimte hebben en/of geen nieuwe schoenen kopen, hebben geen schoendoos op voorraad. Loop langs in een schoenwinkel en vraag of ze wat schoendozen aan de kant hebben staan of kunnen houden voor je klas.


Schoolkosten: icoon sportschoen

November

Valkuil

Voor de sportdag boek je enkele padelvelden bij een tennisclub. Je vraagt je leerlingen om sportschoenen met witte zolen aan te trekken. Voor de heen- en terugrit boek je een bus.

Hoe je aanpak kostenbewuster kan:

 • Vraag de lokale sportdienst van je gemeente of stad of ze een gratis sportles kunnen aanbieden. De verplaatsing doe je te voet of met het openbaar vervoer.
 • Bouw de speelplaats om tot een sportoase met materiaal dat je via de MOEV-uitleendienst ontleent.
 • Organiseer op school sportateliers waarin verschillende leraren de sport voorstellen die zij beoefenen.

Schoolkosten: icoon speelgoed

December

Valkuil

Cadeautjesmaand. In de klas vraag je welk speelgoed je leerlingen thuis gekregen hebben. Tijdens het winterfeest kan je in ruil voor 5 euro deelnemen aan een kookworkshop en zo smullen van lekkere wintersnacks.

Hoe je aanpak kostenbewuster kan:

Niet elke leerling krijgt thuis (massa’s) speelgoed. Informeer je ouders dat je via een speleotheek laagdrempelig speelgoed kan ontlenen. Je kan ook (samen met de ouderwerking) een markt organiseren met speelgoed en kledij die een tweede leven kunnen gebruiken. Bedenk een ruil- of bonnetjessysteem zonder geld.


Schoolkosten: icoon wafel

Januari

Valkuil

Je organiseert een skireis voor je klas tijdens de krokusvakantie. Om de prijs voor iedereen haalbaar te maken, bak je met je klas wafels die je leerlingen via hun netwerk kunnen verkopen.

Hoe je aanpak kostenbewuster kan:

Al een meerdaagse in eigen streek of land overwogen? Om de verplaatsingskosten te drukken, kan je de fiets overwegen. Onderweg naar een duurzame MOS- of culturele bestemming? Met De Lijn kan dat gratis. Maak ook gebruik van abonnementen die leerlingen al op zak hebben.

Zet niet in op individuele verkoopacties want leerlingen uit een kansarm milieu hebben een kleiner en minder gegoed sociaal netwerk. Een inzamelactie op klas- of schoolniveau kan wel.


Schoolkosten: icoon carnaval

Februari

Valkuil

Carnaval. Je nodigt je leerlingen uit om in verkleedkledij, van kop tot teen in fluo bijvoorbeeld, naar school te komen.

Hoe je aanpak kostenbewuster kan:

 • Plaats de week vooraf een ruilkast op de speelplaats waar ouders, leerlingen en je team afgedankte verkleedkledij in kunnen hangen.
 • Maak in de klas een masker, kroon of schild. Elke leerling in dezelfde tenue, extra indrukwekkend!
 • Maak op school een kast vrij waarin je met het hele team verkleedkledij verzamelt.

Schoolkosten: icoon fiets

Maart

Valkuil

Voor een fietsparcours van ‘Meester op de fiets’ vraag je elke leerling om met de fiets naar school te komen.

Hoe je aanpak kostenbewuster kan:

Niet elke leerling heeft thuis een fiets. Laat weten dat niet iedereen een fiets mee moet brengen. Want de aanwezige fietsen kunnen gedeeld worden. Ligt een van de Fietsbiebs in de regio? Geef de tip door aan leerlingen en ouders.

Ga na of er in de buurt een fietsdeelsysteem bestaat en of je nabij gelegen fietshandelaar fietsverhuurpakketten aanbiedt. Of ga via de ouderwerking of projectsubsidies op zoek naar centen om schoolfietsen aan te kopen.


Schoolkosten: icoon boot

April

Valkuil

Op zeeklas. In de valies verwacht je een slaapzak, een zaklamp, een matje en stapschoenen.

Hoe je aanpak kostenbewuster kan:

 • Geef ruim vooraf een overzicht van de activiteiten. Zo schatten ouders zelf in wat er meegaat in de valies en beperk je de materiaallijst tot het minimum.
 • Vraag ouders wie een slaapzak of -matje op overschot heeft en stel een lijstje op. Zo zet jij een laagdrempelig uitleensysteem in gang. Of klop net zoals leraar Barbara aan bij de jeugdbeweging.

Schoolkosten: icoon verjaardagstaart

Mei

Valkuil

Een jarige in de klas? Je laat het feestvarken en de ouders weten dat die mag trakteren in de klas.

Hoe je aanpak ksotenbewuster kan:

Individuele traktaties kunnen de verschillen vergroten en ‘concurrentie’ aanwakkeren. Vier elke jarige in de klas volgens hetzelfde scenario: met een kroon, een verjaardagsboek met tekeningen van de klasgenootjes, zing en speel het lievelingsspelletje van de jarige. Zijn individuele traktaties moeilijk schrapbaar? Tip de gratis verjaardagspakketten van Feestvarken vzw, Kado Sjapoo …


Schoolkosten: icoon schoolmateriaal

Juni

Valkuil

Je geeft je leerlingen een lijstje met schoolmateriaal dat je in september in de klas verwacht.

Hoe je aanpak kostenbewuster kan:

 • Stem binnen het lerarenteam de lijstjes op elkaar af. Bekijk met je leerlingen welk materiaal van vorig schooljaar ze kunnen recupereren.
 • Geef je materiaallijst al in juni mee voor het volgende schooljaar en wijs je leerlingen op de meerwaarde van tweedehandsmateriaal.
 • Meld je aan voor de Boekencheck in september, tel aan het begin van het nieuwe schooljaar hoeveel leerlingen starten zonder het nodige materiaal en boeken en meld je school dan aan.

Samen met je team kostenbewust school maken? Bij Krijt vzw kan je terecht voor begeleiding op maat om een bewust armoede- en kostenbeleid op je school uit te werken, voor basis- en secundair onderwijs.

Cherline De Maeght

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


D

Dolores

7 december 2022

De tips over de verkleerkast en de ruilbeurs met bonnetjes vind ik geweldig.

Klassikale traktaties schrappen vind ik jammer. Iedereen is verschillend, zo ook het traktaat. Kinderen zijn best tevreden met een klein traktaat... Het is telkens iets anders, dus het blijft fijn.

Reageren

Laat een reactie achter