Vlaanderen
Klasse.be

Duiding

Ken jij armoede vanbinnen en vanbuiten?

  • Laatste wijziging: 21 november 2022
  • 1 minuut lezen

Armoede is een kluwen van oorzaken en gevolgen. Je raakt er niet snel op eigen kracht uit. Onderwijs is een belangrijke hefboom en je acties als leraar maken wel degelijk een verschil. Daarom moet je weten hoe dat armoedeweb eruitziet.

Armoede vanbuiten

De buitenkant van het armoedeweb bevat 10 levensdomeinen, die allemaal met elkaar verbonden zijn. Slechte huisvesting beïnvloedt je gezondheid. De oplopende dokterskosten benadelen dan weer je inkomen. Waardoor je weer minder geld over hebt voor vrijetijdsactiviteiten en dat leidt weer tot minder sociale contacten.

Klik op de munststukjes en ontdek op welke levensdomeinen armoede een invloed heeft.


Armoede vanbinnen

De binnenkant van het armoedeweb is moeilijker te zien. Dit zijn de 8 gevoelens die armoede veroorzaakt. Ook die zijn met elkaar verbonden. Je schaamt je om vrienden bij je thuis uit te nodigen. Op de duur word jij ook nergens meer gevraagd. Je voelt je buitengesloten en dit maakt je woedend. Het tast je zelfbeeld aan.

Klik op de munststukjes en ontdek de gevoelens die armoede veroorzaakt.


Wil jij met je leerlingen (secundair) aan de slag rond het Armoedeweb? Ga aan de slag met Ik ben Pola of bekijk de explainers van KLAAR die het armoedeweb met getuigenissen duiden.

Kyra Fastenau en Julie Poignie

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


J

Jan Ghijselen

5 oktober 2020

Zooo belangrijk. Uitstekende aanzet, Kyra en Julie.
Shafir, die het boek Schaarste schreef verwoordde het kernachtig:..” it ‘s the circumstances, not the person...” Armoede is geen functie van persoonlijke zwakte, maar van een resem van achterstellingen. Net zomin als rijkdom een functie is van persoonlijk talent, maar van een resem privileges, omstandigheden, factoren.

Reageren
A

Anoniem

5 oktober 2020

Bedankt voor je lovende woorden, Jan! Al gaat alle eer naar Welzijnszorg en Plant a Flag, die het Armoedeweb bedacht en ontworpen hebben. Klasse heeft slechts de eer om er een megafoon op te zetten. Warme groet, Kyra van Klasse

Reageren
D

Dolores

7 december 2022

armoede is niet steeds financieel...
er zijn gezinnen die best rondkomen, maar zich alsmaar meer geïsoleerd voelen door sociale verwachtingen.
je moet als ouder sociaal zijn, omringd worden door een netwerk,...

grootouderdag: geen contact met de grootouders als gevolg van bv misbruik, conflict tegenover de ouders
gezinnen waar kinderen aan een lichte vorm van autisme leiden

Reageren

Laat een reactie achter