Vlaanderen
Klasse.be

Video

STEM in buitengewoon lager maakt leerlingen zelfredzaam

  • 21 oktober 2019
  • 2 minuten lezen

De leerlingen in Bulo De Torretjes krijgen elke week een uur STEM. Leraar Chris Dewaeie vult zijn klas met boormachines, pluggen en schroeven. “Door kinderen uit te dagen en verantwoordelijkheid te geven, kunnen ze later zelf een pak klusjes klaren.” Bekijk de video.

Bekijk hier de video: Geef ze een boormachine en hun zelfvertrouwen groeit

Chris Dewaele, leraar STEM: “Rondom mij zie ik hoe hulpeloos mensen soms zijn als ze een probleem hebben, bijvoorbeeld wanneer een apparaat stuk gaat. Voor mijn leerlingen wil ik het anders. Het is geen optie om te zeggen: ‘Ik weet het niet’. Ik wil dat ze blijven zoeken tot ze een oplossing vinden.”


Van ontwerp naar eindproduct

“Een nieuw project verkennen we eerst grondig. Dit jaar maken de zesdejaars zelf een kar. Eerst vertel ik over de geschiedenis van het wiel, over de soorten karren bij ons en in de rest van de wereld. Daarna maken ze een ontwerp op papier, dat ze later zo nauwgezet mogelijk volgen. Zo verpak ik in mijn les leerdoelen van verschillende vakken.


Zelfvertrouwen kweken met een boormachine

“Om hun eigen kar te bouwen, recycleren we onderdelen van een kapotte step of een oude kruiwagen. Met een boormachine, pluggen en schroeven bevestigen ze de bruikbare stukken aan elkaar. Ik vind dat niet gevaarlijk: mijn leerlingen kunnen die verantwoordelijkheid aan. En hoe meer ik ze uitdaag, hoe meer ze leren en zelfvertrouwen kweken. Leerlingen die snel klaar zijn, krijgen extra uitdagingen: die moeten hun kar bijvoorbeeld mooier, veiliger en comfortabeler maken.”


Klaar voor de toekomst

“Mijn droom is dat ze na het zesde leerjaar klaar zijn om een technische opleiding te starten in het secundair. Maar ik hoop dat mijn aanpak ze ook versterkt voor theorievakken. Omdat ze geleerd hebben om door te zetten, ook als het moeilijk gaat. Dat is niet alleen nuttig op school, maar ook in hun latere leven.”

logo Veranderwijs.nu

Dit artikel kwam tot stand in een samenwerking tussen Veranderwijs en Klasse.

Veranderwijs wil innovatieve onderwijspioniers samenbrengen en inspireren. Kriebelt het bij jou ook om iets nieuws uit te proberen? Op www.veranderwijs.nu kan je ideeën vinden en uitwisselen.

Sigrid Vandemaele

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter