Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

Moet ik als leraar mee op meerdaagse uitstap?

  • 16 januari 2020
  • 1 minuut lezen

Mijn klas gaat in mei 5 dagen op bosklassen. Door mijn familiale situatie zie ik meegaan niet zitten. Ik wil liever een alternatieve taak uitoefenen op school. Mag mijn directeur me verplichten mee te gaan op meerdaagse uitstap?

Sonja – leraar vijfde leerjaar

Ja, dat mag.

Als dat zo is afgesproken in het lokaal onderhandelingscomité.

In het basisonderwijs heb je een schoolopdracht van maximaal 26 klokuren. Die moet je presteren tijdens de ‘normale aanwezigheid’ van de leerlingen. Daarbinnen heb je een hoofdopdracht van 24 lestijden (+ eventueel 2 lestijden plage).

Er zijn wel 2 uitzonderingen: oudercontacten en personeelsvergaderingen vallen buiten de schoolopdracht en kunnen dus ook georganiseerd worden buiten de normale aanwezigheid van de leerlingen.

Andere afwijkingen – dus ook een meerdaagse uitstap – kan je directeur pas opleggen na overleg in het lokaal onderhandelingscomité (LOC). Je gaat dus het best na wat er binnen je school concreet werd afgesproken over meerdaagse uitstappen.

In het katholiek onderwijs bestaat er wel een algemene regel die van toepassing is op alle basis- en secundaire scholen: ‘Begeleiding van meerdaagse schoolactiviteiten, zowel binnen als buiten de schooldagen, gebeurt op vrijwillige basis. Het tijdstip van deze activiteiten wordt in principe meegedeeld bij de start van het schooljaar.’

Leen Leemans

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


M

M

17 januari 2020

Kan de directeur mij meesturen als ambt opvoeder in het secundair onderwijs ?

Reageren

Laat een reactie achter