Vlaanderen
Klasse.be

Tips

Online uitwisseling: overwin je drempelvrees

  • 4 februari 2020
  • 3 minuten lezen

Een online uitwisselingsproject met een buitenlandse school: veel gedoe? Welnee! Leraren Philippe, Ilse en Trui zijn lid van eTwinning, een online community voor basis- en secundaire scholen in Europa. Zij helpen je over 4 drempels.

Icoon koffer

1. “Maar ik ken niemand in het buitenland!”

Philippe Balcaen, gepensioneerd leraar in TS ’t Molenschip in Evergem: “Via eTwinning leg je gemakkelijk contact met leraren in het buitenland. Wil je een project rond voedselverspilling doen? In de databank vind je Europese leraren met dezelfde interesse. Je kan zelf een duo of groepje vormen, maar je kan ook aanhaken bij een bestaand groepje en leren van hun ervaring. Hou die contacten warm door regelmatig samen te werken.”


eTwinning: icoontje tekstballon met chinees teken

2. “Mijn leerlingen spreken geen vreemde taal”

Trui de Vos, leraar Nederlands en Engels in het Sint-Paulusinstituut in Herzele: “Andere werelden verkennen kan ook binnen Vlaanderen. Op een studiedag ontmoette ik een leraar uit Jette. Konden we mijn kinderen van buiten de stad en zijn ketjes met elkaar in contact brengen? Wat begon met een Skype-sessie, mondde uit in een daguitstap naar Brussel. Samenwerken met een school in Nederland is ook een goede optie: dezelfde taal, andere cultuur.”

Ilse Delo, leraar beroepsgerichte vorming in het Sint-Janshof in Mechelen: “eTwinning in het buitengewoon onderwijs? Natuurlijk kan dat! Tijdens mijn uitwisselingsprojecten werk ik met beelden. We delen filmpjes, foto’s en een kalender met pictogrammen van onze schoolactiviteiten. Ook hadden we ooit een klaspop die per post van land naar land reisde.”


eTwinning: icoontje veel ballen in de lucht

3. “Het komt er allemaal bovenop!”

Ilse: “Een online uitwisseling kan ook 1 les zijn. Ik organiseer soms een blind date. Via ja-neevragen moeten de leerlingen ontdekken met welk land ze in gesprek zijn. We doen dat klassikaal, mijn buitenlandse collega en ik vertalen en modereren. Ook tof: een online museum. Elke klas kiest een kunstwerk uit zijn land. Iedere leerling maakt zelf een kunstwerk in die stijl. Vervolgens stemmen ze via een padlet op hun favoriete werk.”

Philippe: “Koppel je uitwisseling aan bestaande projecten. Mijn oude school werkt dit jaar rond robotica. Elk leerjaar bouwt een robot op zijn niveau. Scholen in andere landen doen hetzelfde. Met foto’s en filmpjes inspireren en helpen ze elkaar.”

Trui: “Wij hebben een jarenlange traditie van Erasmus+-projecten. Zo behalen we vakoverschrijdende eindtermen als burgerschap. Dit jaar werken we bijvoorbeeld rond gezondheid. Elk land kiest een deelthema, bij ons was dat mobiliteit. We inspireerden onze Catalaanse collega’s om ook een fietsstraat te realiseren. Omgekeerd hielpen de Slowaken, echte natuurmensen, ons om de jaarlijkse outdoordag te verbeteren.”


eTwinning: icoontje mobiele telefoon

4. “Wéér een nieuwe digitale tool?”

Trui: “eTwinning is gemakkelijk om de eerste contacten te leggen, maar uitwisselen kan ook via andere kanalen. Jongeren zijn weg van Snapchat en Instagram, vaak wisselen ze spontaan gegevens uit en praten ze daar verder.”

Ilse: “Op de website van eTwinning kan je je inschrijven voor workshops en inspiratiedagen. Ook kan je terecht bij een ondersteuningsdienst en netwerk van ambassadeurs.”


Online uitwisseling brengt Europa in je klas

Waarom ook jij eTwinner wil worden:

  • Je werkt samen met collega’s uit heel Europa. Je ontdekt nieuwe lesmaterialen en leert van elkaar.
  • Je kan je professioneel ontwikkelen, met gratis educatieve evenementen en online seminars, geleid door experts op verschillende vakgebieden.
  • eTwinning erkent je werk met nationale en Europese kwaliteitslabels, eTwinning Awards, eTwinning-scholen en de eTwinning Portfolio.

Kyra Fastenau

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter