Vlaanderen
Klasse.be

Duiding

Wat kan jij doen wanneer een leerling agressief gedrag stelt?

  • 22 januari 2020
  • 1 minuut lezen

Een leerling reageert agressief op een situatie, vanuit een gevoel van onmacht of frustratie? Zo’n incident kan je opdelen in 5 fasen. Klik op de oranje bullets in de curve en ontdek per fase de signalen. Achter de blauwe bullets lees je hoe je krachtig optreedt.

Inspiratie nodig bij het uitwerken of verbeteren van je agressiebeleid op school?

  • Tijd voor Agressiebeleid van Icoba (Iedereen Competent in het Beheersen van Agressie) biedt instrumenten waarmee jij aan de slag kan.
  • Met de agressiescan ontdek je samen met collega’s hoe jullie agressiebeleid binnen de school leeft en wat je kan doen om het beter te krijgen.

Cherline De Maeght

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


J

Juf K

27 januari 2020

Hoe doe ik dat?: "beperkt de bewegingsvrijheid" bij een agressieve leerling tijdens de middagpauze, wanneer je als leerkracht alleen toezicht houdt, samen met een PWA'er waarvan je weet dat die de leerling onvoldoende kent? Alsof die leerling toestaat dat je zijn "bewegingsvrijheid" beperkt...! Als je met die leerling bezig bent, is er geen enkele andere leerkracht met toezicht op de speelplaats...

Reageren
J

Juf A

31 januari 2020

Wij zorgen dat er altijd iemand van de leraren bereikbaar is, en sturen daar dan een leerling naartoe. Ons lerarenlokaal is gelukkig dichtbij. Ook voor verzorging van wondjes e.d. moet een niet-bewakende leraar even inspringen.

Reageren
S

Sofie Vergauwe

17 maart 2020

- Breid je netwerk uit: overleg met zoco, directie, schoolbegeleiders, CLB, ondersteuningsnetwerk, Outreach projecten, Huis van Gedrag, ergotherapeuten, ouders en vooral met het kind zelf. Wat heeft dit kind nodig? En wat heb jij nodig.
Zet alles op een rijtje en maak een plan van aanpak.
- Zorg voor een aangepast speeltijd: leerling voorlopig verwijderen van een drukke speelplaats die hij duidelijk nog niet aankan.
- Leer de leerling systematisch spelen: spreek met je schoolteam af hoe je dat kan aanpakken.
- Eventueel een sensorische profiel afnemen. (misschien is deze leerling wel over- of onderprikkeld)
succes!

Reageren
J

Juf Josephine

1 februari 2020

Ik ben tevreden over onze pwa'er.
Een handelingsplan voor een leerling die een ander kind consequent fysiek viseert zou handig zijn.
Met 90% dames is fysieke agressie weleens lastig.
Het korps heeft al meerdere dingen geprobeerd.

Reageren

Laat een reactie achter