Vlaanderen
Klasse.be

Doe het zelf

Bewaak je energie het hele schooljaar door

 • 26 maart 2020
 • 2 minuten lezen

Waar gaat jouw energie naartoe? En wat geeft je vleugels? Dit wiel helpt je om je energie te registreren en met goedgekozen, haalbare acties in balans te houden. Zo blijf je gezond en goed in je vel.

“Onderwijs is topsport”, zegt pedagoog en coach Peter Beschuyt. “Om het vol te houden, moet je inzetten op mentale, fysieke, relationele en existentiële energie.” Hij ontwikkelde een tool die helpt om je energie gezond te verdelen.

Hoe werkt het?

 1. Maak een lijstje met wat je bezighoudt: verwachtingen op het werk of in je gezin, grote opdrachten, plannen en je eigen ambities. Maak er ook eentje met je talenten, wat je belangrijk vindt, wat je kenmerkt.
 2. Neem het energiewiel. Hoe is je energie verdeeld als jij op je best bent, in je flow zit. Hoeveel aandacht en energie geef jij dan aan het mentale, relationele, fysieke en existentiële? Duid dat in het groen aan. Zijn er kwadranten die dan (te) weinig aandacht krijgen? Is dat oké voor je?
 3. Hoe is je energie vandaag verdeeld? Waarin stop je nu het meeste energie? Zet dat in blauw.
 4. Welke verschillen en gelijkenissen stel je vast? Naar welke kwadranten gaat te veel aandacht, welk kwadrant verwaarloos je?
 5. Welke verandering wil je?
 6. Bedenk acties om die verandering waar te maken. Soms moet je iets ‘tegennatuurlijks’ doen. Bij een hijgende deadline toch even tijd maken voor vrienden of sport. Een goed actieplan zet in op de 4 domeinen.

  Tips en mogelijke acties vind je ook in dit artikel
 7. Kies minstens 1 actie per energiedomein. Ga voor haalbare acties die je goesting geven om uit te voeren. Gun jezelf ondersteuning: een collega, een coach, een vriend, loopbaanbegeleider …
Energietool Kopmanwiel

Het Kopmanwiel werd ontwikkeld door Kessels en Smit en pleit voor een integrale aanpak van je energie. Meer info vind je ook op kopman.eu

Michel Van Laere

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter