Vlaanderen
Klasse.be
Wandelaars langs de Schelde

Met je Lerarenkaart

Mee met de stroom: van de Dendermonding naar de Schelde

  • 21 maart 2022
  • 4 minuten lezen

Dendermonde is het Ros Beiaard en het Ros Beiaard is Dendermonde! Op zondag 29 mei 2022 is er eindelijk weer de tweemaal uitgestelde en dus langverwachte Ros Beiaardommegang. Laat je in vervoering brengen door het verhaal van de Vier Heemskinderen!

De ommegang is vaste traditie waarbij de legende van de Vier Heemskinderen wordt herdacht. Vier broers in ridderharnas berijden het Ros Beiaard. Start je dag met een bezoek aan het als Werelderfgoed erkende Belfort met beiaard dat dateert uit de 16e eeuw. Daar kan je het Ros Beiaard wekken als je de code kraakt om de klok te luiden.

Fietsen in Dendermonde
Fietsen op de scheldedijkroute

Waar Dender en Schelde samenvloeien, duiken mooie verhalen op. Trek met je stalen ros op verkenning door de waterstad. De fietsroute ‘Langs trage wegen tussen Dender en Schelde’ brengt je naar de nieuwe Dendermonding die buiten het stadscentrum werd aangelegd in 1978 in de Sint-Onolfspolder. De Tijsluis zorgde ervoor dat de Dendermondenaars sindsdien gespaard bleven van overstromingen.

De Grote Markt is het decor voor de statige voormalige Lakenhalle, een juweeltje van Vlaamse middeleeuwse bouwkunst. In de zomer tooien 11 heraldische vlaggen en kleurrijke bloemen het Stadhuis. Ontdek het prachtige interieur en de schilderijen van de Dendermondse schilderschool.

Bastions, arsenalen, stadspoorten, krijgshospitaal, ravelijnen en monniken … Klinken die termen je bekend in de oren? Trek er dan meteen op uit om de wandelroute langs de restanten van Dendermonde vestingstad te verkennen. Je kan gratis de infobrochure downloaden die je meteen wegwijs maakt in de stille getuigen van het verleden.

Wandelen en fietsen kan je onder andere ook in Natuureducatief Centrum Bastion VIII, waarvan de naam verwijst naar het 8e van 11 verdedigingsbastions rondom het stadscentrum. De oude stadswallen met schietgaten zijn ondertussen begroeid en de voormalige buskruitbunker is een thuis geworden voor vleermuizen. Wist je dat 600.000 bijen hier jaarlijks zorgen voor 150 kg honing? Een imker vertelt je er alles over bij een bezoek aan de bijenhal.

het Scheepvaartmuseum Baasrode
Scheepvaartmuseum Baasrode in Dendermonde

Enkele kilometers buiten Dendermonde kom je aan het veer van Baasrode. Vlakbij bezoek je het Museum Hof van Peene. Weet jij waarom het de ‘Heerlijkheid van Baasrode’ genoemd wordt? Nog meer erfgoed ontdek je in het Scheepvaartmuseum Baasrode, een prachtige industrieel-archeologische site met authentieke werven en een meesterwoning. Hier maak je een tijdreis door de eeuwen heen. In de ateliers word je ondergedompeld in de houten en ijzeren scheepsbouw.

Vanuit Baasrode vieren we de teugels richting een van de mooiste dorpen van Vlaanderen, Sint-Amands. ‘Ceux qui vivent d’amour, vivent d’éternité.’ Met die woorden word je verwelkomd in het Emile Verhaerenmuseum waar je kennis maakt met het literaire werk van de gelijknamige Vlaamse Franstalige dichter. Vanaf het museum kan je letterlijk in de voetsporen treden van de dichter die een voorliefde had voor wandelen. Ook de Scheldeveren Wandeling en de Emile Verhaeren fietsroute doen zijn geboortedorp aan. Fiets door schilderachtige dorpjes als Mariekerke, Weert, Buitenland en het levendige centrum van Bornem.Voor kinderen zijn er wandel- en fietsroutes op maat die je kan ophalen of bestellen. De veren zijn een ideale tussenstop. Aan de Scheldeoever in St. Amands kunnen niet alleen de kinderen maar ook volwassenen hun hartjes ophalen in De Cuytegemhoeve. Het eet-, praat- en biercafé en de speeltuin maken er een mooie plek van om te pauzeren.

Al ooit gehoord van de doodsbeenderenboom, de zoutstruik en de zakdoekjesboom? Samen met 650 plantensoorten kan je ze op afspraak leren kennen met een gids van Natuurpunt in Groendomein Arboretum.

In de buurt vind je het Kasteel D’Ursel. Een hertogelijk paleis dat tegenwoordig als cultuurhuis dienst doet. In de landschapstuin kan je vrij spelen, wandelen, picknicken of joggen. Eigendom van dezelfde adellijke familie D’Ursel was het lusthof, een paviljoen uit de 18e eeuw dat je nu in combinatie met een bosleerpad kan verkennen in Bezoekerscentrum De Notelaer.

het Kasteel van Marnix de Saint-Aldegonde
Het Kasteel van Marnix de Saint-Aldegonde in Bornem

Het was de wens van de 14e Graaf van Bornem om het Kasteel van Marnix de Saint-Aldegonde dat hij erfde van zijn voorouders, intact te houden en te verrijken voor het nageslacht gezien haar historische waarde. En zo geschiedde. Aanschouw zelf dit prachtige patrimonium.

Nog meer erfgoed, namelijk de ambachten van Klein-Brabant, worden tentoongesteld in het streekmuseum De Zilverreiger. Denk aan stielen zoals mandenvlechter, klompenmaker, vlasbewerker, kuiper en Scheldevisser. Ze zijn met uitsterven bedreigd, net als de Zilverreiger. Dit museum wil die ambachten vrijwaren. Een mooie aanvulling daarop vind je in Bornem in het Havesdonckhoeve Museum. Daar vind je een collectie oude landbouwwerktuigen en volkshuisraad typerend voor Klein-Brabant.

Voor sport en spel kan je in Bornem ook op verschillende adresjes terecht. Levensgenieters, natuur- én cultuurliefhebbers volgen de Scheldedijk Fietsroute langs 43 km rivier en polders. Op Kinderboerderij Barelhoeve vinden kleuters hun gading met een vertelroute.

Wil je je eens echt uitleven? Dan is Sport- en recreatiecentrum Breeven de uitgelezen bestemming. Met 65 ha park en aangelegde wandelwegen, zithoekjes, lig- en speelweiden en een grote vijver kan je hier makkelijk een halve dag vakantie vieren. Neem een duik in het zwembad, speel een spelletje minigolf of squash of waag je op de indoor klimmuur. Kinderen leven zich uit in de gigantische speeltuin.


Meer dan 850 andere Lerarenkaart-voordelen ontdek je op Lerarenkaart.be

Klara Tesseur en Sonja Van Droogenbroeck

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter