Gepubliceerd op
Specialist

Videoreeks ‘Uitgelegd’: leerstrategieën met effect

Hoe boost je het leerproces van je leerlingen, in de klas én thuis? Tim Surma en Tine Hoof (Expertiscentrum voor Effectief Leren) leggen glashelder uit welke leerstrategieën werken én hoe dat komt. Bekijk de video’s.
 

Waarom moet je nog leren als je kan googelen?

Uren zwoegen, zweten en studeren: heeft dat wel nut? En hoe schiet ons langetermijngeheugen ons werkgeheugen te hulp? Tim legt uit wat het verschil is tussen kennis en informatie, en waarom kennis verwerven zó belangrijk blijft.


Waarom leren altijd lastig moet zijn

Waarom heb je niets aan fluostiften en eindeloos herlezen als leerstrategie? Tine vertelt hoe ons geheugen nieuwe informatie opneemt en hoe je de leerstof verwerkt op een actieve manier.


Waarom je moet vergeten voor je kan leren

“Vergeten is geen vijand van leren, maar net je beste bondgenoot om informatie te onthouden.” Hoe het komt dat je leerlingen meer leerwinst boeken in 4 keer 15 minuten dan in 1 uur: Tim over de kracht van vergeten, het nut van herhaling en waarom je oefenmomenten goed moet spreiden.


Waarom je van elke toets slimmer wordt

“Voortdurend toetsen, in de klas én thuis. Niet om te evalueren, wel om te leren.” Wat wetenschap ons vertelt over het effect van toetsen en hoe je leerlingen stimuleert om leerstof grondig te kennen: Tine.


Waarom je van spieken sneller leert

Hoe scaffolding werkt en hoe je leerlingen met uitgewerkte voorbeelden meer bandbreedte vrij hebben om nieuwe leerstof te snappen: Tine toont hoe jij je instructie sterker maakt.

Inspireert Klasse Magazine jou in 2021-2022?

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, posters, kaartjes ...
  • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.