Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

Welk verlof kan ik nemen voor een opleiding?

  • Laatste wijziging: 20 september 2023
  • 2 minuten lezen

Ik wil voor mezelf graag een driejarige opleiding volgen en die combineren met lesgeven. Moet ik overschakelen naar een deeltijds werkregime of kan ik beter enkel voor die dagen verlof nemen?

Ria – kleuterleraar

Er zijn diverse vormen van verlof voor leraren die een vorming willen volgen.

1. Verlof voor vorming

In het gemeenschapsonderwijs kan je als vastbenoemd personeelslid maximaal 30 dagen onbetaald verlof nemen om cursussen te volgen en je voor te bereiden op examens. Je vraagt dit verlof minstens een maand vooraf aan bij je schoolbestuur. Dit verlof is een gunst. Er is geen vaste begin- of einddatum. Tijdens dit verlof ben je in dienstactiviteit.

2. Zorgkrediet voor het volgen van een opleiding

Je kan genieten van zorgkrediet om een opleiding te volgen en de bijbehorende uitkering als:

  • de Vlaamse overheid de opleiding organiseert, subsidieert of erkent en het programma minimaal 120 contacturen of 9 studiepunten op jaarbasis telt. Ook afstandsonderwijs moet minstens 9 studiepunten tellen.
  • een opleidingsverstrekker, erkend in het kader van opleidingscheques of met steun aan kleine en middelgrote ondernemingen voor ondernemerschapsbevorderende diensten, de opleiding organiseert. Ook dan moet het programma minimaal 120 contacturen of 9 studiepunten op jaarbasis tellen.

Let op! Je mag per kwartaal maximaal 1/10 van de duur van de opleiding ongewettigd afwezig zijn. Anders krijg je voor de volgende periode geen zorgkrediet.

Alle info over zorgkrediet vind je in de omzendbrief en op de website over zorgkrediet. Tijdens je zorgkrediet ben je in dienstactiviteit.

3. Verlof voor verminderde prestaties

Verlof voor verminderde prestaties (VVP) laat je toe een bepaalde tijd niet of 1/2 of 1/5 minder te werken. Je schoolbestuur kan ook een ander volume toestaan. Een volledige onderbreking start op 1 september; een deeltijdse onderbreking op 1 september, 1 januari of 1 april. Afwijken van de data bij deeltijdse onderbreking kan, als je schoolbestuur daarin toestemt. Afhankelijk van de omstandigheden is je VVP een (geconditioneerd) recht of een gunst. Je moet dit onbetaalde verlof niet motiveren. Tijdens je VVP ben je in dienstactiviteit.

4. Afwezigheid voor verminderde prestaties

Ook bij een afwezigheid voor verminderde prestaties (AVP) werk je een tijdlang niet of deeltijds. AVP is meestal een gunst. Het schoolbestuur moet je toestemming geven, maar je dient je aanvraag niet te motiveren. Tijdens je AVP ben je in non-activiteit.

5. Ook belangrijk om te weten: lerarenbonus

Als het specifiek gaat over een lerarenopleiding kan je ook gebruik maken van de lerarenbonus. Je hebt dan recht op een wekelijkse vermindering van je opdracht met 2 of 3 uren en behoudt je volledig salaris.  

Bekijk ook de informatie op onderwijs.vlaanderen.be

Anne Siccard

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter