Vlaanderen
Klasse.be

Tips

7 frisse ideeën om je collega’s informeel feedback te geven

  • 6 oktober 2021
  • 3 minuten lezen

Leraren staan sterk in het evalueren van leerlingen. Toch ligt het moeilijker om collega’s feedback te geven. Met deze 7 tips zet je in op informele feedback en leer je nog meer van elkaar. Met hulp van HR-expert Peggy De Prins.


1. Talenten in de lerarenkamer

De talentenkaart geeft in 1 beeld de talenten van alle collega’s weer. Iedereen in het team weet meteen bij wie hij terecht kan voor informatie, hulp en feedback.


illustratie pluim

2. Deel pluimen uit

Oogst bij de start van elke vergadering de successen van de afgelopen periode. Vertel elkaar wat energie gaf, wat goed lukte. Durf trots te zijn op je successen en deel tips en tricks met je collega’s. Zo zorg je niet alleen voor een positieve sfeer, maar leer je ook informeel van elkaar.


3. Keep-stop-start

Wat is positief en doen we verder? Wat zetten we stop? Welke alternatief starten we? De keep-stop-start-methode doet je nadenken over vraagstukken op school, maar laat je ook reflecteren over je eigen functioneren, talenten en struggles. 3 kolommen met 3 vragen als spiegel voor jou en je collega’s.


illustratie puzzelstuk met twee figuren die elkaar aankijken

4. Draai het mentorschap om

Vraag als ervaren leraar een starter om je mentor te zijn. Het lijkt de wereld op zijn kop, maar startende leraren brengen heel wat frisse ideeën naar je school. Waarom een nascholing volgen als je van collega’s nieuwe didactische inzichten of interessante ICT-vaardigheden kan leren?


5. Zoek een ‘kritische vriend’

Een kritische vriend kraakt niet af, maar laat geen kansen liggen om je via warme maar ook eerlijke feedback vooruit te helpen. Je kan zelf aanbieden om die vriend te zijn, maar evengoed collega’s vragen om dat voor jou te doen. Zo maak je informeel feedback geven over een les of een project heel ‘normaal’.


illustratie tekstballon

6. Laat collega’s spieken

Nodig je collega uit voor een flitsbezoek in je les of organiseer tijdens een pedagogische studiedag proeverijen op school. Op die manier deel je jouw aanpak en kan je meteen feedback vragen. Binnenstappen in elkaars lessen maakt ze alleen maar straffer.


7. Portfolio met informele feedback

Vermijd ellenlange verslagen als je aan de slag gaat met deze tips. Dat kunnen even goed sms’jes of post-its zijn. Maak foto’s of printscreens en bundel alle feedback van collega’s in je eigen digitaal portfolio. Heerlijk om later terug te blikken, maar vooral een goede voorbereiding om in gesprek te gaan met je directeur.

Betrek ook leerlingen, ouders en ondersteunend personeel. Ze kunnen veel waardevolle input geven. Verplicht niemand om feedback te geven, maar nodig mensen wel uit. Samen kom je tot een genuanceerd totaalbeeld.

Bram Bartholomees

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter