Opvoedtips Dit artikel behoort tot de reeks Ouderbetrokkenheid Gepubliceerd op

Motiveer je kind bij examens

1 reactie

Log in om te bewaren.

Delen

Tijdens de examenperiode weet je als ouder niet altijd hoe je je kind kan motiveren. In dit filmpje krijg je tips over wat je kan doen, en wat je liever niet doet.

Meer tips voor een goede examensfeer in huis

 • Relativeer

  Examenresultaten bepalen niet wie je kind is, ze zijn maar een ‘deur’ naar een volgende fase. Vertel je kind dat je het niet zo erg vindt als het resultaat wat minder is, als het zijn best maar heeft gedaan. Ook uit een slecht examen leert je kind.

 • Breng rust

  Je kind kan zich beter voorbereiden als er een ontspannen sfeer is in huis. Hou er rekening mee dat je kind wat opvliegender kan zijn. Concentreren lukt beter zonder afleiders: hou gsm, laptop, tv … uit de buurt tijdens het studeren.

  Download ook de grote antistress toets- en examenplanner. Hang hem op aan de koelkast. Zo’n planning geeft rust in het hoofd.

 • Gezond eten

  Haal gezonde voeding in huis. Maak je zijn favoriete gerecht klaar? Kies als tussendoortje een smoothie of een fruitbrochette in plaats van een suikerrijke snack.

  Tip: wist je dat omega 3 (in vis en noten) en vitamine B12 (in vlees, vis, eieren en melk) goed zijn voor het geheugen? En dat veel water drinken helpt bij de concentratie?

  Idee: Stop een leuk briefje in de brooddoos of schrijf ‘Succes!’ op een banaan.

 • Praat ook eens over iets anders

  Moedig je kind aan om in zichzelf te geloven. Blijf het steunen, ook al vallen zijn prestaties tegen. Toch mag je ook streng zijn wanneer je kind zich onvoldoende voorbereidt. Maar leg niet te veel druk. Zoek naar de oorzaken van de lage motivatie en stel samen haalbare doelen.

 • Blijf zelf kalm

  Meeleven mag, maar breng je zenuwen niet over op je kind. Aan een panikerende ouder heeft het niets. Je kind wordt er zelf onzeker van. Vertel niet over je eigen negatieve examenervaringen. En weet dat de prestaties van je kind niets vertellen over jou als ouder.

 • Controleer niet te veel

  Check niet de hele tijd of je kind aan het studeren is en vraag niet constant hoe het gaat. Opvragen kan, maar alleen als je kind ernaar vraagt. ‘Er zijn voor je kind’ betekent niet dat je ook de hele dag aanwezig moet zijn. Voel je dus niet schuldig als je geen verlof neemt. Wees geen controlefreak.

Dit artikel heeft als onderwerp Dit artikel is interessant voor een