Vlaanderen
Klasse.be

Duiding

Ken jij de nadelen van je favoriete klasopstelling?

 • 6 oktober 2016
 • 2 minuten lezen

Spijtig. Dé ideale klasopstelling bestaat niet. Er zijn wel heel wat mogelijkheden, varianten en combinaties die je kan uitproberen. Elk met hun voor- én nadelen. Ken je ze?

klasopstelling_schets_04

Rijen

 • Voordeel: leerlingen kunnen goed en ergonomisch naar het bord kijken. Je hebt een goed zicht op de leerlingen vooraan, geschikt voor frontaal onderwijs én individueel werk.
 • Valkuil: niet de meest geschikte opstelling voor actieve werkvormen en creatieve aanpak. Leerlingen achteraan ontsnappen aan je aandacht en je stapt niet altijd gemakkelijk tot bij alle leerlingen.
 • Varianten: elke bank apart op rijen is goed voor de concentratie, sterkere controle en individuele instructie. Je geraakt bovendien gemakkelijk bij elke leerling. Per 2 op rijen kan ook, ideaal voor duowerk.

U-vorm

 • Voordeel: ideaal voor meer interactie en discussie, je kan elke leerling goed zien en snel helpen. De U-vorm biedt meer kansen om samen te leren.
 • Valkuil: niet zo geschikt voor grote klassen, stille leerlingen of om te differentiëren. Minder geschikt voor frontaal onderwijs: de leerlingen aan de kant kunnen het bord niet zo goed en ergonomisch zien.
 • Varianten: je kan een U-vorm combineren met een klein groepje in het midden, individuele banken verspreid over de U of zelfs 2 U-vormen in elkaar voor grotere groepen. Deze combinatievormen maken differentiëren makkelijker.

Groepjes

 • Voordeel: uiterst geschikt om samen te werken en kennis te delen in actieve werkvormen. Klassieke groepjes voelen ook veilig voor veel leerlingen. Ze bieden veel kansen op zelfstandig werk, individueel en in groep.
 • Valkuil: praten en opdrachten kopiëren is soms verleidelijker dan écht (samen)werken. Weinig geschikt voor frontaal onderwijs. Je hebt als leraar ook minder controle.
 • Varianten: een groepje in combinatie met een U-vorm of rijtjes is ook mogelijk.

Handige tools

Stoeltjesdans: met deze gratis tool breng je in een handomdraai het sociaal klimaat van je klas in kaart waarmee je je klasopstelling kan perfectioneren.

Social Shuffle: 4 keer per jaar krijgt iedereen een andere plek. De tool zorgt ervoor dat kinderen in de buurt van zoveel mogelijk verschillende klasgenoten komen te zitten. Zo leert iedereen elkaar beter kennen.

Gynzy: Maak heel eenvoudig een plattegrond van je klas met een uitgebreide keuze aan meubels. Voeg de namen van je leerlingen toe. En met 1 knop mix je iedereen eens door elkaar.

Classchartsdeze tool met kleurcodes helpt je klas en school om de leerlingen op de meest geschikte plek te zetten om gedrag en schoolprestaties positief te beïnvloeden. Op basis van heel wat factoren en data zoals leerstijl, persoonlijkheid, geslacht, schoolprestaties … berekent het systeem automatisch de beste klasopstelling. Die creëert extra leertijd en zorgt ervoor dat leraren zich beter voelen. De tool is gratis, de extra’s zijn betalend.

Sara Frederix en Eline Godaert

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


E

Evelien

6 juli 2020

Ik zou graag de app "classcharts" eens uitproberen, maar bots telkens op het feit dat het voor Amerikaanse scholen/leerkrachten is... Ik kan dus zelfs geen gratis account aanmaken...

Reageren
S

Sara Frederix

15 juli 2020

Ik zou graag de app “classcharts” eens uitproberen, maar bots telkens op het feit dat het voor Amerikaanse scholen/leerkrachten is… Ik kan dus zelfs geen gratis account aanmaken…

Reageren
S

Sara Frederix

15 juli 2020
Reageren
M

Meester

15 september 2021

En Flash werkt niet meer, dus we kunnen ook niet meer aan Classroom architect.

Zijn hier nog alternatieven voor?

Reageren

Laat een reactie achter