Vlaanderen
Klasse.be

Doe het zelf

5 hacks voor beter betrokken ouders

  • 10 maart 2017
  • 2 minuten lezen

Met deze 5 eenvoudige, maar slimme ingrepen op het vlak van communicatie krijgt directeur Mania Van der Cam van KTA MoBi in Gent ouders beter betrokken bij het schoolleven van hun kind.

Mania Van der Cam
Mania Van der Cam – directeur (KTA MoBi in Gent)

1. Groen op de koelkast

“Elke brief voor de ouders is op groen papier gedrukt. Als ze die zien zitten in de boekentas, weten ze: die is voor mij. Zo verkleint het risico dat informatie hen niet bereikt. We plakken ook een groene sticker in de agenda als we hen aan iets willen herinneren. Onze brugfiguur geeft bij begin van schooljaar een groen koelkastbriefje mee met alle belangrijke data. We ontwierpen ook kaftpapier met onze schoolafspraken in eenvoudige taal en met pictogrammen.”


2. Koffie en een zetel

“Bij een oudercontact zijn ouders vaak wat te vroeg. Vroeger stonden ze op de stoep te wachten, nu vragen we hen alvast binnen voor een kop koffie en een babbel. Er staat ook een salon in mijn bureau, geërfd van mijn voorganger. Ik wilde het eerst wegdoen, maar ik merk dat ouders er veel meer op hun gemak zitten dan aan mijn bureau, zeker bij moeilijke gesprekken.”


3. Toffe telefoontjes

“Het is een valkuil om alleen telefonisch contact op te nemen met ouders als er een probleem is. Wij investeren ook tijd in bellen met positief nieuws. In het begin vinden ouders het vreemd om de boodschap ‘je zoon is zeer goed bezig’ te horen, maar het heeft een fijn effect, ook op de leerling die ’s avonds thuiskomt van school.”


4. Trop is niet te veel

“We zetten vele kanalen tegelijk in om onze boodschap tot bij de ouders te krijgen. Voor een infoavond krijgen ze een persoonlijke uitnodiging (met pictogrammen), eentje via onze Facebook-pagina en via de schoolwebsite. Bovendien contacteren we daags vooraf alle ouders ook nog telefonisch. Kort op de bal spelen is de boodschap.”


5. English + Français

“We doen zo veel mogelijk een beroep op tolken, maar als er geen ter beschikking zijn wanneer ik ouders ontvang, dan schakel ik zelf over op Engels of Frans als Nederlands een probleem blijkt. Zij doen moeite om naar school te komen, dus pas ik me ook aan. Wat heeft het voor zin om principieel aan het Nederlands vast te houden als ze je boodschap niet begrijpen?”

Nele Beerens

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter