Zo doen zij het
Hou je klas onder controle met post-its
Leraar Valerie Vandenberghe heeft last van een rumoerige klas. Klasgesprekken en groepswerken verlopen niet zoals het moet. âDe klas lijkt wel een slecht cafĂ© vol vervelende klantenâ, zucht Valerie. Dus grijpt ze in. In een aantal weken tijd keert ze de klassfeer helemaal om. Hoe? Met post-its.
Bekijk in de video hoe Valerie haar klas onder controle krijgt met post-its
Klas op stelten
Valerie: âIn de les Nederlands bespreken we beeldspraak en stijlfiguren. Ik vraag: âWie geeft me een goed voorbeeld van een vergelijking?â Een jongen steekt zijn hand op. âJij bent als een broer voor mij.â Een uitstekend voorbeeld. Maar al vlug vliegen de reacties door de klas: âHomo! Homo!â En hop, in een oogwenk staat de hele klas op stelten. Als ik daarop inga, kom ik op het terrein van de les zedenleer. Belangrijk, maar zo krijg ik mijn les natuurlijk niet rond.â
Post-its
Valerie: âOp den duur ben ik dat kotsbeu. En ik ga op zoek naar een manier om mijn klas onder controle te houden, zonder dat ik de les hoef te onderbreken. Zo kom ik uit op de techniek met de post-its aan het bord. Hoe werkt het? Ik leg aan mijn leerlingen uit dat ik de klassfeer niet okĂ© vind. En zeg hen hoe ze zich wel moeten gedragen. Ik hang 3 post-its aan het bord. Telkens als de les niet verloopt zoals afgesproken, haal ik zonder veel omhaal een post-it van het bord. Ik ga gewoon door met de les. Als de 3 post-its zijn verdwenen, krijgt de klas een collectieve taak.
Ik had een rumoerige klas die voor mij niet oké was
Valerie Vandenberghe
leraar Nederlands
Nu lukt het wel
Valerie: âHeel grappig om te zien hoe de klas zichzelf dan reguleert (lacht). âSteek je hand opââ, âWees eens stil!â roepen de leerlingen naar elkaar. Plotseling is het héél stil in de klas. Dat is niet per se wat ik wil, maar je toont er wel mee: zo kan het ook. De klassfeer wordt heel snel beter. Groepswerken lukken nu wel. Natuurlijk mogen ze praten en lachen in de les, zolang dat binnen de grenzen van het lesonderwerp blijft. Ik heb de post-its niet meer nodig. En die collectieve taak? Die heb ik maar één keer moeten uitdelen!â
Bekijk meer klastips van leraren in de reeks One minute tip op Klasse Youtube.
Log in om te bewaren
Sarah
13 september 2015Ik heb dit in mijn klas geprobeerd. Maar ik blijf een beetje met een slecht gevoel zitten, omdat je de hele klas straft (met een collectieve taak). Op die manier vrees ik om snel het vertrouwen en de inzet te verliezen van diegenen die (nu nog) wél gemotiveerd zijn.
En de 'stoorzenders' lijken niet wakker te liggen van hun verantwoordelijkheid tov de anderen...
Zou belonen van goed gedrag op termijn niet beter werken?
marieke
23 september 2015Beste Sarah, het is een interessant idee,
maar ik geef je gelijk dat er aandacht moet besteed worden aan de leeftijdsgroep waaraan je lesgeeft. Ik denk dat dit maar kans op slagen heeft als de lln reeds 10 +jaar zijn. Dan hebben ze in hun redeneren al plaats om de groepsdynamiek voorop te plaatsen, en niet enkel denkende aan zichzelf. Jongere kinderen kan je dat systeem niet aandoen, hun rechtvaardigheidsgevoel komt helemaal in de knoei...
Theo De Haes
17 september 2015Ik begin élke les met een stiltemoment ( +- 3 minuten ).
Om beurt heeft een team ( 2 leerlingen ) de leiding bij dit stiltemoment ( begin en einde aangeven ).
Op die manier kan ik élke les rustig van start gaan.
Door dit consequent toe te passen groeit er ook een aangenamere sfeer in de klas, door dit korte moment van 'even thuiskomen bij jezelf'.
De leerlingen beleven er deugd aan en ook ik.
Ik heb mijn ervaringen al met succes mogen doorgeven, zowel aan collega's van de eerste graad middelbaar, als aan collega's van een vijfde jaar middelbaar. Ook collega's van de kleuterschool en de lagere school gaven me reeds meermaals positieve feedback over hun ervaringen met 'De Kracht van de Stilte' in hun klas.
Theo.
Mia
30 januari 2016Wat bedoel je precies met een 'stiltemoment'? m.a.w. hoe vul je dit concreet in?
dank je wel
Sylvie
18 juni 2020Knap, Theo! Dit lijkt me inderdaad top om de les mee te beginnen en te eindigen. Ik ben curieus hoe je dit instelt en hoe je hiermee te 'werk' gaat, wat doet het team van 2 leerlingen dat de leiding heeft over het stiltemoment, ...?
Jen
29 november 2018Welke collectieve taken worden er gegeven?
leen
29 oktober 2019De tip met de post-its is simpel maar efficiënt ! Goede tip !
Sofie
9 december 2020Knappe tip!
Laat een reactie achter