Vlaanderen
Klasse.be

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar de kleuterklas: voor kinderen een grote stap. In dit dossier lees je onderzoek, tips, verhalen en weetjes.

kleuterparticipatie: icoon met bouwblokjes
Zo doen zij het

Kleuterparticipatie: 7 haalbare ingrepen

Door een sterke band met ouders komen kleuters regelmatiger naar school. VBS Moorselbaan in Aalst doet het met deze 7 haalbare ingrepen. Waar wacht je nog op?

Twee kleuters in de eerste kleuterklas
Verhaal

Zo beleven je leerlingen en hun ouders de overstap

Met de videoreeks ‘De Overstap’ kijk je van dichtbij mee hoe kinderen voor het eerst naar de kleuterklas, de lagere school of de middelbare school gaan. Gebruik de video's in je klas of op de info-avond voor ouders.

Juf helpt kind met naar toilet gaan. Kind heeft luier om
Mag dat?

Mogen kinderen met een luier naar school?

'Mag mijn zoon van 2,5 jaar met een luier naar school', vraagt mama Ilse. Ja, dat mag. Maar elke school maakt andere afspraken rond zindelijkheid.

Professor Michel Vandenbroeck van de Universiteit Gent
Duiding

Wat houdt ouders tegen om hun kleuter naar school te sturen?

Als ouders hun peuter niet naar school sturen, is dat niet omdat ze school niet belangrijk vinden. Wel omdat ze een aantal drempels ervaren. “‘Zorg je wel goed voor mijn kind?’ is de belangrijkste bekommernis die bij ouders leeft”, zegt professor Michel Vandenbroeck van de Universiteit Gent.

Juf met 2 kindjes in de gang
Schooltips

Zo komen peuters meer naar school

Voor sommige ouders is het niet vanzelfsprekend om hun peuter (regelmatig) naar school te sturen. Omdat ze schrik hebben dat hun kind er niet goed verzorgd zal worden, omdat ze geen Nederlands spreken, of omdat ze niet weten hoe belangrijk kleuteronderwijs is voor de latere schoolcarrière van hun kind. 5 tips om deze peuters aan boord te houden.

Peuter telt hoeveel nachtjes hij nog moet slapen voordat hij voor het eerst naar school gaat
Klik & Print

Aftelkalender voor de eerste schooldag

Instapmoment voor de kleuterklas in zicht? Help ouders om de tijd voor hun kleuter tastbaar te maken. Print een aftelkalender.

Andere thema's binnen Leer­lingen­begeleiding