Vlaanderen
Klasse.be
Luchtfoto Maaseik

Met je Lerarenkaart

Met de broers Van Eyck naar Maaseik

  • 21 maart 2022
  • 3 minuten lezen

Ken je Maaseik al, de stad van schilder-grootmeesters Hubert en Jan Van Eyck? Duik in de tijd en ontdek hoe natuur, cultuur en geschiedenis samenvloeien in de stad aan het water.

Op het marktplein werd in 1860, na jarenlange discussies, een eik geveld om plaats te maken voor 2 ‘eycken’: een standbeeld van de gebroeders Van Eyck. Begin er je dag met Hubert en Jan en een kop koffie in de ‘kille sjaaj’ van de bomen op een van de vele terrasjes tussen de historische gebouwen.

Op zomerse woensdagavonden neemt een gids je gratis mee op sleeptouw door de stad met haar renaissancegebouwen en rijke cultuurgeschiedenis. Bewonder de Sint-Catharinakerk met haar uitzonderlijke toren. Wist je dat ze door Vlaanderen erkende topstukken herbergt zoals de Codex Eyckensis, het oudste evangelieboek?

Apotheek toog en kastenwand
Kastenwand en toog van Apotheekmuseum

Ben je liefhebber van vintage? Hou dan halt in het Apotheekmuseum en de kruidentuin waar je binnenstapt in de oudste privéapotheek van België. De houten apothekerskasten met tinnen balsempotten, oude vijzels en stampers brengen het apothekersvak tot leven. De geur van verse helende kruiden kikkeren je helemaal op. Wedden dat je je als herboren voelt!

Check vooraf best de geldende corona-maatregelen, dan kom je nooit voor verrassingen te staan. Verrassen, dat doen de molens zeker! Vlakbij Maaseik vind je de Klaaskensmolen. Lang geleden vermaalde die zaden tot olie. Nu wordt de molen ingezet om kolossen van boomstammen tot planken te verzagen. Aan de Bosbeek tref je de Neermolen die al meer dan 700 jaar granen tot meel verwerkt. Mooie plekjes om even bij halt te houden tijdens een wandeling of fietstocht.

Connecterra
Terhills – Hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen

Voor een trip die echt op wieltjes loopt, kan je met de fiets op verkenning langs de vlakke, veilige fietspaden van het fietsroutenetwerk waar Limburg terecht trots op is. De stad schreef in 1894,-’95 en -‘96 wielergeschiedenis met de 3 Kampioenschappen van België op de weg. Vertrek aan het Toeristisch Onthaalcentrum op de Markt voor een fietsroute om en rond Maaseik, een lusvormig parcours langs mooie vergezichten, groene landschappen en uitgestrekte velden. Je trapt langs pittoreske dorpjes als Aldeneik, Neeroeteren en Heppeneert. Hou je camera dus in de aanslag. Wie weet, spot je onderweg ‘Kunst aan de Maasvallei‘. Voor nog meer actie, kom je zeker aan je sportieve trekken in het RivierPark Maasvallei.

Strek je liever de beentjes, check dan de uitgestippelde wandelroutes langs water en woud. Wat verder richting Maasmechelen werd de oude steenkoolmijnsite van Eisden omgetoverd tot een prachtig wandelgebied: Terhills ‘tussen bergen en meren’. De bijhorende ‘Speelput’ is fun verzekerd voor de jongsten, en op het terras met zelfbediening geniet je van een lokale verfrissing. Je kan er meteen ideeën opdoen voor een uitstap met je klas. Een aanrader!

Wordt het allemaal wat te veel voor 1 dag? Geen nood, maak er dan gewoon een tweedaagse of een weekendje van. Vakantieverblijf d’Uyterwaerde in Leut is een fraaie en perfect gelegen uitvalsbasis.


Meer dan 850 andere Lerarenkaart-voordelen ontdek je op Lerarenkaart.be.

Klara Tesseur en Sonja Van Droogenbroeck

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter