Gepubliceerd op
Met je Lerarenkaart

Met de broers Van Eyck naar Maaseik

Ken je Maaseik al, de stad van schilder-grootmeesters Van Eyck? Duik in de tijd en ontdek hoe natuur, cultuur en geschiedenis samenvloeien in de stad aan het water.

Op het marktplein werd in 1860, na jarenlange discussies, een eik geveld om plaats te maken voor 2 ‘eycken’: een standbeeld van de gebroeders Van Eyck. Begin er je dag met Hubert en Jan en een kop koffie in de ‘kille sjaaj’ van de bomen op een van de vele terrasjes tussen de historische gebouwen.

Ontdek het uitzonderlijke talent van Van Eyck op verschillende locaties in de stad met haar renaissancegebouwen en rijke cultuurgeschiedenis. Bewonder de Sint-Catharinakerk met haar uitzonderlijke toren. Wist je dat ze door Vlaanderen erkende topstukken herbergt zoals de Codex Eyckensis, het oudste evangelieboek?

Apotheek toog en kastenwand

Kastenwand en toog van Apotheekmuseum

Ben je liefhebber van vintage? Hou dan halt in het Apotheekmuseum en de kruidentuin waar je binnenstapt in de oudste privéapotheek van België. De houten apothekerskasten met tinnen balsempotten, oude vijzels en stampers brengen het apothekersvak tot leven. De geur van verse helende kruiden kikkeren je helemaal op. Wedden dat je je als herboren voelt!

Draaiboeken zijn nog even van kracht, dus voor een geleid bezoek moet je geduld oefenen. En draaien, dat doen deze molens zeker! Vlakbij Maaseik vind je de Klaaskensmolen. Lang geleden vermaalde die zaden tot olie. Nu wordt de molen ingezet om kolossen van boomstammen tot planken te verzagen. Aan de Bosbeek tref je de Neermolen die al meer dan 700 jaar granen tot meel verwerkt. Mooie plekjes om even bij halt te houden tijdens een wandeling of fietstocht.

Connecterra

Terhills – Hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen

Voor een trip die echt op wieltjes loopt, kan je met de fiets op verkenning langs de vlakke, veilige fietspaden van het fietsroutenetwerk waar Limburg terecht trots op is.

De stad schreef in 1894,-’95 en -‘96 wielergeschiedenis met de 3 Kampioenschappen van België op de weg. Vertrek aan het Toeristisch Onthaalcentrum op de Markt voor een fietsroute om en rond Maaseik, een lusvormig parcours langs mooie vergezichten, groene landschappen en uitgestrekte velden. Je trapt langs pittoreske dorpjes als Aldeneik, Neeroeteren en Heppeneert. Hou je camera dus in de aanslag.

Strek je liever de beentjes, check dan de uitgestippelde wandelroutes langs water en woud. Wat verder richting Maasmechelen werd de oude steenkoolmijnsite van Eisden omgetoverd tot een prachtig wandelgebied: Terhills, Hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park. De bijhorende ‘Speelput’ is fun verzekerd voor de jongsten, en op het terras met zelfbediening geniet je van een lokale verfrissing. Extra: je kan er meteen ideeën opdoen voor een uitstap met je klas straks. Een aanrader!

Dit artikel heeft als onderwerp

Waar is mijn
Lerarenkaart?