Vlaanderen
Klasse.be
Barrage de Waulsort

Met je Lerarenkaart

Fietsen als een trein en uitrusten tussen de waterpartijen

  • 21 maart 2022
  • 4 minuten lezen

Hastière of in de Waalse volksmond ‘Astire’ is je vertrekpunt voor een boeiende tocht langs bijzondere, beschermde landschappen en waterpartijen, via Falaën of Warnant tot Annevoie.

Hastière-sur-Meuse ligt vlakbij het Franse bloemenstadje Givet, op een boogscheut van Dinant – de stad van Adolphe Sax – en in de buurt van Onhaye en Beauraing waar volgens de legende de maagd Maria verscheen aan een kinderpaar. Plateaus met prachtige panoramapunten zien uit op de vallei die diep ingesneden werd door de meanderende Maas. Waar vroeger de industrie hoogtij vierde, vormen landbouw en toerisme nu de bron van inkomsten voor de gemeente waar de Hermeton de Maas instroomt.

Voor een stukje erfgoed hoef je niet ver te gaan. Het overzetveer van Waulsort is het laatste in functie op de Maas. Al in de middeleeuwen werd het door de monniken van de abdij van Waulsort ingezet. Na de aanleg van de spoorlijn tussen Dinant en Givet bracht het overzetveer de bewoners van Falmagne en Falmignoul naar de andere oever om de trein naar Dinant te nemen.

Maas in Dinant
De Bayard-rots in Dinant aan de Maas

De oversteek maken, dat moeten ook de vissen! In Waulsort én tussen Hermeton-sur-Meuse en Hastière werden stuwdammen en sluizen aangelegd met een visval om de vissen stroomafwaarts op te vangen. Vanaf de weg Hastière-Givet bereik je makkelijk de dam van Hastière. Je leert er via infoborden alles over de verschillende soorten rivierdammen die door de tijd werden aangelegd en hoe zo’n vistrap werkt.

Rij verder naar de vallei van zijrivier Ferron. De Benedictijnermonniken bouwden er in de 11e eeuw de monumentale watermolen van Hastière-Lavaux. Ontdek met eigen ogen hoe het huis telkens werd aangepast aan de nieuwe ambachten. Fijnproevers kunnen er tegenwoordig genieten van de plaatselijke gastronomie.

“We gaan op berenjacht …” Kan je niet over de grot, dan ga je door de grotten van Pont d’Arcole, een van vele in het kalkstenen gebied van de Fagne-Famenne. Vlakbij is er een bar met speeltuin, minigolf en petanque. Pret verzekerd voor jong en oud!

Boemel verder naar het volgende station en houd halt bij het Musée du Train Miniature Haute Meuse. Meer dan 7 kleine wagentjes staan er netjes op een rij. Trainspotting op kleine schaal!

Panorama op de Maas (Namen)
Panorama over Namen

Allicht heb je je wandelschoenen mee voor een dagtrip naar Namen en omstreken. Via de Dienst voor Toerisme kan je voor 7 euro je groene hartje ophalen aan de 23 uitgestippelde wandelingen in de buurt. Je kan ze combineren met een bezoek aan de prachtige tuinen en het kasteel van Freyr dat je vanop je pad plots tussen de bomen aan de oever van de Maas ziet verschijnen. Maken de trapsgewijze tuinen, afgemeten hagen, orangeries en doolhoven indruk op jou? Of is het eerder de imposante verschijning van het chateau tussen al dat groen dat even je adem doet stokken?

Aan sport en spel zal het je in Hastière ook niet ontbreken! Huur een fiets en volg de RAVeLroutes langs de oude spoorweglijn of fiets de route van de Maas. Voor avonturiers zijn er 5 bewegwijzerde mountainbikeroutes langs het water en door de bossen. Waterratten komen aan hun trekken in de plezierjachthaven van Waulsort, thuishaven van de Hastière Yacht Club, een aanrader voor wie zijn dorst wil lessen en kijken naar de waterskiërs of het er zelf eens op wil wagen! Waterfietsen, bootjes, kajaks en supboards vind je allemaal op Hastière-Plage. En in de zomerperiode zijn er vanuit zowel Dinant, Givet als Hastière boten en cruiseschepen die je meenemen op een ontdekkingstocht over de Maas.

Spelenderwijs de Ardennen verkennen? Met de 5 familiespeeltochten ga je met je gezin op legendarische avonturentocht. Zoek je een groepsuitdaging? Dan kan je met jouw bubbel trachten te ontsnappen uit 1 van de 2 escaperooms. Durf jij het aan?

Watertuinen van Annevoie

Voor mooie kastelenroutes en abdijentochten trekken we verder naar Falaën en Warnant, in de vallei van de Molignée. Die zijrivier van de Maas loopt over 22 km en heeft het landschap getekend. Fiets als een trein op de Railbikes Les Draisines de la Molignée. Of ga je liever een slakkengangetje? In de slakkenkwekerij van Warnant leer je alles over de kweek en bereiding van ‘escargots’ … slakken dus.

Doorkruis de vallei van de Molignée met de fiets langs de RAVeL-fietsroute, of maak een mooie dagtocht van 17 km te voet!

De fonteinen in de Watertuinen van Annevoie zorgen voor een sprankelend einde. Puur natuur! Al 250 jaar komt hier geen pomp aan te pas! De secuur afgelijnde en onderhouden Franse en Engelse stijltuinen kan je dan weer niet als naturel bestempelen, maar indruk maken de waterpartijen wel!


Meer dan 850 andere Lerarenkaart-voordelen ontdek je op Lerarenkaart.be.

Klara Tesseur en Sonja Van Droogenbroeck

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter