Vlaanderen
Klasse.be

Met je Lerarenkaart

Dromen met Folon en Hergé

  • 21 maart 2022
  • 3 minuten lezen

De stilte van het Zoniënwoud, de kunst van Folon, de charme van een moderne stad, het stripidool uit ieders jeugd: een dagje Waals-Brabant om van te snoepen.

Slechts enkele kilometers onder Brussel, in de zuidpunt van het Zoniënwoud vind je het Domaine régional de Solvay. Iemand trouwplannen? Het Kasteel van Terhulpen is de gedroomde locatie! Geïnspireerd op de kastelen van de Loire, met een tuin in Franse stijl, beelden inbegrepen. Via sodamagnaat Ernest Solvay kwam het domein in handen van het Waalse gewest.

Het kasteel zelf kan je niet bezoeken, maar slenteren door de Franse tuin en genieten van de panorama’s uiteraard wel. En het is vooral je uitvalsbasis voor 3 wandelingen (elk zo’n 5 km lang) door de bossen en langs de meren van het domein en het Zoniënwoud. Al dan niet geoefende fietsers vinden er de bekende knooppunten voor prachtige tochtjes in de omgeving.

Museum Fondation Folon
In Museum Fondation Folon ontdek je meer dan 500 etsen, aquarellen, affiches en beeldhouwwerken van de in 2005 overleden kunstenaar Jean-Michel Folon.

Pik voor of na je tocht zeker een mooie kruimel cultuur mee! In de gerestaureerde hoeve van het Kasteel vind je het Museum Fondation Folon. Je ontdekt er meer dan 500 etsen, aquarellen, affiches en beeldhouwwerken van de in 2005 overleden kunstenaar Jean-Michel Folon.

Vermoedelijk besef je nu al dat je best een meerdaagse trip plant! Dan kan je meteen ook een dagje stoppen in Waver. Je kan er je innerlijke Tarzan botvieren op de touwbruggen, ziplines en jumps tussen de bomen van Aventure Parc Wavre. Al eens gefietst op 12 meter hoogte? Een aanrader voor de dapperen onder jullie.

Er schuilt geen Tarzan in jullie? Hou dan even halt in het Bois de Beumont. Je kan er heerlijk wandelen, fitnessen en picknicken in het 18 ha grote domein.

 Louvain-La-Neuve - Street Art
Ga op zoek naar street-art in Louvain-la-Neuve.

Daarna rijd je nog wat zuidelijker tot Louvain-la-Neuve. Dit is letterlijk een nieuwe stad, in het begin van de jaren 70 neergeplant in de velden van Waals-Brabant na de splitsing van de Leuvense universiteit in een Nederlandstalige universiteit (in Leuven) en een Franstalige universiteit. Van universitaire campus groeide Louvain-la-Neuve al snel uit tot een echte stad.

Neem er even de tijd om een blik te werpen in Musée L. Dit universitair museum is geen gewoon museum. Uitwisseling en beleving, ontdekking en emotie staan er centraal. Je ziet er een Boeddha naast een middeleeuwse Christus, klassieke geschriften naast rekenmachines … Meer dan 20.000 historische, archeologische en etnografische voorwerpen naast (recente) wetenschappelijke uitvindingen.

Musée Hergé
Weet jij het verschil tussen Janssen en Jansen? Ontdek het in Musée Hergé.

Liefhebbers van Kuifje – en zijn we dat niet allemaal – vinden hun held en zijn eeuwige bondgenoot Bobby in het Musée Hergé. Meer dan 80 originele platen, 800 foto’s, documenten en voorwerpen bewijzen dat een van de vaders van het Europese stripverhaal in werkelijkheid een all-round kunstenaar was, die ook succesvol was als illustrator, letterontwerper, publicist, karikaturist en verteller.

Voor de sportievelingen zijn er ten slotte een hele reeks uitgestippelde wandelingen en fietsroutes in en rond Louvain-la-Neuve en deelgemeente Ottignies.


Meer dan 850 andere Lerarenkaart-voordelen ontdek je op Lerarenkaart.be.

Patrick De Busscher en Sonja Van Droogenbroeck

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter