Vlaanderen
Klasse.be
Fietsen in Veurne

Met je Lerarenkaart

Een stukje van de Westhoek

  • 21 maart 2022
  • 5 minuten lezen

Voor wondermooie landschappen, zon, zee en strand hoef je niet ver te gaan. Laat je betoveren door de magie van de Westhoek. Hier komen geschiedenis, natuur, romantiek, sport en spel samen. Met je Lerarenkaart!

In een klein stationnetje ’s morgens in … Veurne start je dag met een koffietje in het prachtige vintage stationsbuffet. De houten bankjes, retro verlichting en kleurrijke afwerking staan garant voor een start vol verrassingen. Volg daarna de geur van vers ambachtelijk brood en speculaas. De Museumlijn brengt je tot vlakbij het Bakkerijmuseum.

Bakkerijmuseum Veurne
De gids uit Bakkerijmuseum toont zijn speculaasmal.

In een van de 3 gebouwen van de eeuwenoude Zuidgasthuishoeve vertelt huisbakker Kristof je alles over de bakkersstiel en de grootste collectie bakerfgoed. Steek je graag de handen uit de mouwen, dan kan je zelf chocolade maken, brood of speculaas bakken. Zoetekauwen en lekkerbekken kunnen ter plekke proeven van de ambachtelijke koeken of een lekker broodje. Kan je niet genoeg krijgen van al dat lekkers? Vervolg je snoepreisje dan naar Bezoekerscentrum Jules De Strooper en ontdek de geschiedenis van de wereldberoemde West-Vlaamse koekjes.

Belevingscentrum Veurne
Bezoek zeker het belevingscentrum ‘Vrij Vaderland, leven achter het front’.

Van zeemzoet naar waanzinnig en woelig … Veurne ligt er vredig bij, maar dat was ooit anders. Op de pittoreske Grote Markt, in het Belevingscentrum ‘Vrij Vaderland. Leven achter het front.’ is niet het slagveld van de Groote Oorlog onderwerp, maar wel het laatste stukje onbezet België. Hoe zag het dagelijkse leven eruit, hoe werden zieken verzorgd, kinderen onderwezen en misdadigers berecht? De imposante oude rechtszaal met houten vloeren en antiek meubilair omkaderen de expo. Via moderne media, projecties en objecten ontdek je de smeltkroes van mensen en culturen achter het front.

De Grote Markt is ook vertrekpunt voor heel wat fietsroutes. Haal je stalen ros van stal en trek door West-Vlaams boerenland. Izenberge, Gijverinkhove, Leisele en Houtem zijn de dorpjes waarlangs je passeert als je de Moerenroute volgt. Fiets door de vlakke, open Moeren en het zachtglooiende Houtland van Veurne-Ambacht, en laat je bekoren door charmante pleintjes, gebouwen van weleer en oude molens. Of zet je 35 km lang schrap op de trappers door Veurne en Alveringem en prikkel tussentijds je smaakpapillen met een huisbereide Picon of streekbiertje. Less is more? Kies dan voor de kortere lus naar Alveringem en check of er leven is in Mout- en Brouwhuis De Snoek.

De Westhoek was ook decor voor gruwelijke en ‘IJzer-sterke’ oorlogsverhalen. Wil je je verdiepen in De Groote Oorlog, dan kan Diksmuide niet ontbreken op je lijstje. ‘Wat rest van het leven? Wat blijft van het land?’ is het motto dat het Museum aan de IJzer uitdraagt. ‘Nooit meer oorlog’ lees je in grote letters op de gevel van de IJzertoren. Die boodschap wordt des te meer duidelijk als je afdaalt in het verhaal van de Belgisch-Duitse confrontatie tijdens WOI en de Vlaamse ontvoogding. Het weids uitzicht over de hele frontlijn is een must … om van te genieten en te bezinnen!

Dodengang Westhoek
Durf jij het aan, de dodengang in Diksmuide?

Thematische en uitgestippelde wandel- en fietsroutes nemen je mee vanop de Grote Markt van Diksmuide, met panelen die ons herinneren aan Den Grooten Oorlog ‘14-’18. De route IJzer ‘14-’18 leidt je in 41 km met je tweewieler langs de IJzertoren en monumenten zoals de Dodengang, het Onze-Lieve-Vrouwehoekje en Belgische en Duitse militaire begraafplaatsen.

Zoek je graag wat meer de natuur op, of doe-activiteiten voor je gezin? Uitwaaimogelijkheden te over in de buurt. Vlakbij in Provinciedomein IJzerboomgaard kan je wandelen, spelen, picknicken en zelfs vruchten plukken in de aangelegde zelfpluktuinen met kleinfruit. Je jongste telgen leven zich uit in een aangepaste speelzone terwijl de iets oudere jeugd erop los ravot in de grote natuurlijke speelzone. Dat je in Diksmuide met je gat in de boter valt, ontdek je tijdens de erfgoedwandelroute langs het heropgebouwde belfort en begijnhof. Je volgt in de grond bevestigde klinknagels en ontdekt op je pad het belang van de lakenhandel voor de stad. Maar ook waarom de Diksmuidelingen jaarlijks Boter- en Kaasfeesten vieren.

Met de fiets, boot of een paar stevige waterdichte wandelschoenen kan je op verkenning in Bezoekerscentrum De Blankaart. Je kan er vogels spotten vanuit een kijkhut, door de broeken waden, met je kinderen verdwalen tijdens de zoektocht ‘Vermist in de Blankaart’ of varen met de fluisterboot.

Wandelroute Koekelareberg
Eén van de vele wandelroutes, op en rond Koekelareberg.

En er valt nog meer te koeken in de Westhoek! Koekelare is standplaats voor het ontroerende kunstwerk ‘Treurend Ouderpaar’ waarin de Duitse kunstenares het verlies van haar zoon Peter tijdens WOI een gezicht geeft. Met een toegangsticket voor het Käthe Kollwitzmuseum werp je daarnaast ook in het Fransmansmuseum een blik op het leven van de arme seizoensarbeiders die in Frankrijk hun geluk zochten.

Voor de ecotoerist is Merkem de ‘place to be’. Boek een arrangement bij De Boot vzw en volg er de zonneroute. Verschillende thema’s zoals de Eerste Wereldoorlog, fauna en flora komen aan bod waarna je met de zonneboot over het Ieperleekanaal vaart tot bij een lage-energiewoning. Je krijgt er waardevolle tips over ecologische toepassingen die niet veel van je budget vergen. Ideaal voor kandidaat-bouwers of -verbouwers.


Meer dan 850 andere Lerarenkaart-voordelen ontdek je op Lerarenkaart.be.

Klara Tesseur en Sonja Van Droogenbroeck

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter