Gepubliceerd op
Met je Lerarenkaart

Volg de kastelenroute van Gaasbeek tot Seneffe

Zadel je paard, controleer nog even of je Lerarenkaart in je portefeuille zit en ga in gestrekte draf op weg naar de kastelen in de ruime rand rond Brussel. Op je rit door Vlaamse heuvels en Waalse bossen kruis je geregeld kleine dorpjes waar het aangenaam uitrusten is.

De eerste halte ligt in het Vlaams-Brabantse Lennik, waar het indrukwekkende Kasteel van Gaasbeek je de hele zomer lang welkom heet. In het najaar sluit het tot 2023 de deuren voor een uitgebreide restauratie. Maar voor het zover is, bezoek je samen met jouw troonopvolgers de gratis zoektocht ‘Schatten van Vlieg’. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar staat er een schattenzoektocht van een half uurtje op het banket. Aan het kasteel geniet je van wandel- en fietsroutes in het kasteelpark en de museumtuin.

Kasteel van Beersel

Het Kasteel van Beersel

Verlaat je Lennik en volg je je kompas naar het zuidoosten, dan kom je al snel op het grondgebied van het Kasteel van Beersel terecht. Deze waterburcht is zo goed bewaard dat je je meteen in een middeleeuws kostuumdrama waant. Laat je rijdier even op adem komen. Ondertussen inspecteer jij een van de oudste voorbeelden van krijgsbouwkunde in ons land.

Wil je je fantasie helemaal de vrije loop laten? Sla dan even ‘De schat van Beersel’ open, want Suske en Wiske beleefden hier al avonturen lang voor jij hier de ophaalbrug op wandelde. Check voor meer buitenactiviteiten in de directe omgeving ook deze wandelroutes, fietsroutes en een equitrail rond Brussel.

Domein van het Kasteel van Seneffe

Het Kasteel van Seneffe

Vele wegen leiden naar het Kasteel van Seneffe. Neem Waze er even bij en overleg met je reisgenoten of je links of rechts kiest op de T-splitsing. De lange, filmische route langs dorpjes als Oostkerk en Ronquières – daar is ook dat hellende vlak – is ideaal voor liefhebbers van rust en natuur.

Voor de gezellige drukte van een terrasje rij je langs het charmante Nijvel voor een pauze op de Grand Place. Of je onderweg nog halt houdt laten we aan jou over. Wanneer je uiteindelijk de dreef naar het kasteel oprijdt, begint de laatste etappe van je ontdekkingstocht.

Het neoklassieke gebouw uit de 18de eeuw is strategisch gebouwd vlakbij het Ancien Canal. Naast het kasteel ontdek je ook het theater, de oranjerie en de volière. Binnen aanschouw je de glanzende collectie zilversmeedkunst, buiten wacht je een park van 22 hectare.
 

Dit artikel heeft als onderwerp

Waar is mijn
Lerarenkaart?