Vlaanderen
Klasse.be
Belgische kust

Met je Lerarenkaart

Een cultuur- en natuurdoop tussen Oostende en Knokke‑Heist

  • 21 maart 2022
  • 5 minuten lezen

Reis met je Lerarenkaart naar de zee. Trek eropuit van kunststad Oostende richting exotisch Blankenberge. Via wereldhaven Zeebrugge kom je tot bij de prachtige polders van Knokke-Heist. Surf mee op een golf van ontspanning langs onze kuststreek.

Kunstig Oostende

De zee … Niet alleen voor vissers een bron van inkomsten. Vroege vogels bezoeken de Vistrap, de openlucht vismarkt van Oostende. Verser vind je nergens! Maar ook voor vele schilder-grootmeesters was en is de zee een eindeloze bron van inspiratie. Oostende was niet voor niets de thuishaven van James Ensor. De ideale plek voor de aftrap van een cultuur- en natuurdoop met je Lerarenkaart dus! Hoe hij woonde en werkte, kan je nog haast proeven in het James Ensorhuis.

Mu.ZEE stelt op zijn beurt zijn werken in het Oostendse daglicht. Met foto’s, werken en uitleg over de band met zijn collega-kunstenaars Luc Tuymans, Léon Spilliaert, Constant Permeke, Jean Brusselmans, Raoul De Keyser … Strek je benen aan de dijk langs de bekende Venetiaanse Gaanderijen, die dienstdeden als buitenverblijf voor Koning Leopold II en de koninklijke familie.

Mu.ZEE Oostende
Mu.ZEE, het museum voor moderne en hedendaagse kunst aan zee

Wil je Oostende begrijpen, dan is Mu.ZEE een must-see. Kleine tip: tegenover het museum vind je de ZigZag Art Bar, een charmante kunstige bar uitgebaat door een Canadese diplomate en kunstverzamelaar. Sla een babbeltje bij een kop koffie en huisgebakken lekkers, terwijl je vertoeft tussen de werken van hedendaagse kunstenaars. Klein geluk verzekerd!

Welke impact hadden kunstenaars en koningen op ‘hun stad’ en vice versa? Om Oostende te situeren in de geschiedenis, is het Stadsmuseum een goede gids.

De kunstwerken van The Crystal Ship duiken her en der op in het Oostendse straatbeeld. Via een gratis chatbot gekoppeld aan Facebook Messenger kan je de ‘The Crystal Ship: street art tour’ volgen. De bijhorende ‘Kids Guide’ biedt zelfs kunst op kindermaat! Tekst, foto en video geven achtergrond bij de route en de werken die je gaandeweg tegenkomt.

Huur je liever zelf een fiets, denk dan aan je Lerarenkaart en passeer bij Sandra Strandfietsen. Een toertje langs de dijk, of langs de vele fiets- en wandelroutes in en rond Oostende zullen je vast en ‘zee-ker’ ook bekoren!

Atlantikwall Raversyde
Bunkers van Raversyde Atlantikwall

Vanop de dijk fiets je langs de bunkers van Raversyde Atlantikwall. Met je Lerarenkaart krijg je gratis toegang tot de indrukwekkende gangenstelsels van de Duitse Verdedigingslinie in WO II. Graaf je graag in het verleden, trek dan met Napoleon ten strijde aan het Fort Napoleon, of stap door een authentiek vissersdorpje in openluchtmuseum Raversyde ANNO 1465!

Wil je de zilte zeelucht op je huid voelen? Scheep dan in bij Captain Blue voor een boottocht. Vanop zee vul je je longen met frisse gezonde zeelucht. Het prachtige vergezicht op de stad en haar haven krijg je er gratis bij!

Gooi je het liever over een andere boeg, dan is de Japanse tuin Shin Kai Tei het ontdekken waard. Aan de schildpadvormige vijver waan je je in verre oorden.

Exotisch Blankenberge

Van Oostendse kunst en cultuur reizen we verder naar ‘exotisch Blankenberge’ en gaan we dieren spotten. Maar ook hier krijgt onze cultuurgeschiedenis een plekje. In het Belle Epoque Centrum herbeleven jong en oud de mooie tijden van 1870 tot 1914. Prachtige affiches, postkaarten, kledingstukken en beeldmateriaal dompelen je onder in de sfeer van de Belle Epoque.

Belle Epoque Centrum
Belle Epoque Centrum in Blankenberge

Haaien, piranha’s, zeepaardjes en zeeschildpadden … Neem een duik onder water in SEA LIFE Blankenberge met meer dan 50 aquaria. In de zeeleeuwenshow leer je over de habitat van de zeeleeuw. Verwacht geen kunstjes: in het nieuwe zeehonden- en zeeleeuwenverblijf kan je de dieren in hun eigen habitat bewonderen. SEALIFE neemt een actieve rol op om verzwakte zeehondenpups op te vangen tot ze weer ‘zeewaardig’ zijn.

Tussen eb en vloed waden door de duinen, dat kan in Bezoekerscentrum Uitkerkse Polder vlakbij de kerk van Uitkerke. Van hieruit vertrekken verschillende prachtige polderwandelingen en fietstochten. Denk zon, zee, strand en duinen. Bloemetjes en bijtjes, fauna en flora om samen met je gezin van te genieten. Volg het Kievitspad, en beleef dolle pret met je kleine speelvogels.

Aan boord in Zeebrugge

Met de trein of de tram reis je van Blankenberge makkelijk naar Zeebrugge. ‘Ter Land’ is dit een prachtige streek om met de fiets of te voet op verkenning te trekken. ‘Ter zee’ kan je aan boord bij Captain Blue voor een havenrondvaart.

Natuurpark het zwin
Het Zwin Natuur Park Knokke-Heist

Prachtige polders in Knokke-Heist

‘De meeuwen meeuwden statig, de golven golfden naar het strand … in Heist-Aan-Zee’. We volgen Bart Peeters naar Knokke-Heist waar je herinneringen maakt voor later. Laat je betoveren door de pracht van de natuur in het Zwin Natuurpark. Hier kom je tot rust.

Op zoek naar waterpret? Zet koers naar Surfers Paradise, als je wil surfen of paddle boarden. Privé of in groep kan je lessen reserveren. Want ook leraren zijn nooit te oud om te leren, toch? Wandel- en wielerpret beleef je ook hier, in het kielzog van de Zeebrugse wereldhaven. Trek je Groene Gordel aan en geef je ogen de kost in de 3 unieke kleine natuurreservaten van Heist-West. Sashul, Vuurtorenweiden en de Kleiputten van Heist zullen je vast en zeker verrassen!


Meer dan 850 andere Lerarenkaart-voordelen ontdek je op Lerarenkaart.be.

Klara Tesseur en Sonja Van Droogenbroeck

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren