Vlaanderen
Klasse.be
De mijnsite van het Bois-du-Luc

Met je Lerarenkaart

‘Le Centre’, van steenkool tot scheepslift

  • 21 maart 2022
  • 2 minuten lezen

Van het Centre de La Louvière naar het Canal du Centre strijden industriële archeologie en moderne kunst voor je aandacht. Je ontdekt er hoe ook daar de mens slimmer is dan het water. Je dagje uit eindigt in stijl in het kasteelpark van Mariemont.

Grijs, grauw, vergane glorie … ‘Le Centre’ is een deel van de provincie Henegouwen dat na de industrialisatie en de ontginning van steenkool op grote schaal opbloeide. Wegen, spoorlijnen, kanalen, het kon niet op. Tot de steenkoolindustrie stilviel … De laatste decennia leeft ‘Le Centre’ weer op door musea, industriële archeologie en toerisme.

Sowieso leent deze regio zich tot fiets- en wandeltochten. In de stad zelf vind je bovendien een paar leuke musea. Het Centre de la Gravure et de l’Image Imprimée wijdt originele tentoonstellingen aan hedendaagse drukkunst. In het MiLL (in het oude Justitiepaleis) vind je beeldhouwwerken en tekeningen van de Roemeense kunstenaar Idel Ianchelevici. Daarnaast vind je vlakbij het station het keramiekcentrum Keramis.

Strépy-Bracquegnies (La Louvière) - Historische 'Canal du Centre' - Hydraulische lift No. 3
De hydraulische liften van het Centrumkanaal

Eigenlijk kennen we La Louvière het beste van de wereldberoemde scheepsliften. Tussen La Louvière en Thieu werden tussen 1882 en 1917 4 hydraulische scheepsliften gebouwd. Ecologie avant la lettre, want ze werken puur op waterkracht en tillen de boten telkens ongeveer 17 meter hoger (of lager).

De grootste is die van Strépy-Thieu, meteen ook de grootste scheepslift van Europa. Je kan er trouwens een elektrisch bootje huren voor een tochtje op het Canal du Centre en zo de scheepslift ook echt ervaren.

Musée Royale de Mariemont
Het Koninklijk Museum van Mariemont en park | Morlanwelz

Het wordt stilaan te veel voor één daguitstap, maar wie in de buurt verblijft voor een paar dagen moet zeker ook eens een kijkje gaan nemen in het ‘Musée Royale de Mariemont’. Je vindt het museum in Morlanwelz, een beetje ten zuiden van La Louvière. Het museum bezit een omvangrijke collectie, van Egyptische en Romeinse voorwerpen tot objecten uit de eigen geschiedenis van Henegouwen. Neem zeker ook de tijd voor een wandeling in het enorme ‘Domaine de Mariemont’, een park van 45 ha groot, met de ruïnes van het jachtslot van Karel van Lotharingen, unieke bomen, een fontein en beelden van Lambeaux, Meunier en Rodin.

Een laatste tip: het prachtige Kasteel van Seneffe ligt niet zo ver van Morlanwelz. De tuinen zijn permanent vrij toegankelijk en in het kasteel met zijn mooie parketvloeren, lambrizeringen en schouwen vind je een Museum voor Zilversmeedkunst.


Meer dan 850 andere Lerarenkaart-voordelen ontdek je op Lerarenkaart.be.

Patrick De Busscher en Sonja Van Droogenbroeck

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter