Vlaanderen
Klasse.be
Zicht op station en stad Luik

Met je Lerarenkaart

In het wiel van Luik-Bastenaken-Luik

  • 21 maart 2022
  • 4 minuten lezen

In Luik kunnen fietsers en wandelaars hun hartje ophalen. Met je Lerarenkaart doe je er nog een schepje cultuur en natuur bovenop!

Wielertoeristen halen hun hartje op in Luik met de uitgestippelde varianten op de Ardennenklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Wil je de bolletjestrui bemachtigen, volg dan de Klimtoer langs heuvels en cols die start en eindigt in Meerssen. Recreatief fietsen kan je via deze fietsroute. De voormalige spoorweglijn leidt je door verschillende dorpjes langs de oevers van de Ourthe tot aan de Amblève.

Niet zo’n wielerfanaat? Reis met de trein naar Luik, of passeer toch minstens even langs het futuristische treinstation ontworpen door de Spaanse architect Calatrava. Luik-Guillemins staat als een baken van licht en ruimte boven de sporen. Ruimte is er ook voor tijdelijke expo’s. Met je Lerarenkaart geniet je steeds van korting.

Gare de Liège-Guillemins
Luik-Guillemins

Tegenover het station, over het water, vind je het prachtige witte kasteel La Boverie. Vanuit de glazen zaal kijk je uit op het park. De favoriete plaats van enkele lokale huwelijksfotografen. Met je Lerarenkaart bezoek je gratis de permanente tentoonstelling van onder andere Picasso, Delvaux en Magritte. Je geniet bovendien van korting voor de tijdelijke expo’s. De museumbar met hoge plafonds, grote ramen en veel groen is ook een topplekje!

Volg je de 11 km lange stadswandeling vanaf de Place Guillemins, dan stap je door steegjes die je zonder gids nooit zou aandoen. Én je passeert langs alle must-sees van Luik. Eet een Luikse wafel op het verkeersvrije Place Saint-Lambert, het hart van de stad. Onder de grond kan je in het Archéoforum een parcours volgen door 9000 jaar geschiedenis van de Luikenaars. Wie graag het avontuur en panoramapunten opzoekt, kan een stevige klim of afdaling ondernemen met de 6 km tellende trappenwandeling langs de citadel en de buitenwijken.

Luik - Wandeling Citadel
Heuvels van de Citadel – Luik

De Luikse industrie is de inspiratiebron voor het enorme Maison de la Métallurgie en de l’Industrie de Liège. Wat de Luikenaars deden en doen met water, ijzer en vuur ontdek je in de verschillende zalen die de smederij van de 17de eeuw tot de hedendaagse elektriciteit belichten. Nieuwsgierige techneuten, kleine dromers en geschiedenisgravers lopen er vast en zeker warm voor!

Wie meer gewonnen is voor debat, cultuur en educatie vindt zijn gading in La Cité Miroir. Het gebouw is een verzamelplek voor toneel, muziek, tentoonstellingen en conferenties. De permanente expo Plus Jamais Ça! is zeker de moeite waard, ook met je klas. Trek lessen uit het gruwelijke oorlogsverleden met het opkomend nazisme, de concentratiekampen en de gevolgen tot op heden. Terugblikken op een strijd voor sociale rechtvaardigheid kan via de geautomatiseerde expo ‘En Lutte. Histoires d’émancipation’.

La Cité Miroir
La Cité Miroir – Luik

17 km buiten het centrum wijst de ophaaltoren van Mijnsite Blegny je de weg naar 1 van de 4 authentieke koolmijnen van Europa waar de ondergrondse galerijen nog toegankelijk zijn. Daal af met de liftkooi en ontdek de permanente expo over de steenkoolgeschiedenis. Zoek je het liever bovengronds, beklim dan de Terril van Blegny waar infopanelen en een audiogids je wegwijs maken in de plantensoorten die je op deze steenberg treft. Met het toeristentreintje boemel je gratis door de omgeving van de mijnsite en het land van Herve.

Ontbijten met giraffen, rijden op een dromedaris, of een kiekje met een roofvogel op je schouder? Het kan allemaal in het safaripark van Aywaille. Met het treintje of met je eigen wagen rijd je in Monde Sauvage door de habitat van nijlpaarden, gnoes, olifanten en neushoorns. Doe je ramen dicht, je zou niet de eerste zijn die wordt gezoend door een zebra!

Parc Chlorophylle in het Luxemburgse Manhay ontrafelt de geheimen van het woud. 32 heuse attracties maken van je ontdekkingstocht door 9 hectare natuur een echt avontuur!

Bastogne War Museum
Bastogne War Museum

Nog niet klaar om schaapjes te tellen? Zet je reis verder naar Bastogne. In de buurt van het McAuliffeplein ligt het Parc Elisabeth met een rozentuin, aromatische planten en fruitbomen. Hedendaagse kunst vind je in de orangerie en in de kiosk is er plaats voor concerten. Ruikt het naar meer? Boek je afspraak voor Les jardins de Florilège. Deze tuinen herbergen meer dan 4000 planten op 1 hectare. Waden langs natuurschoon kan je ook over de RAVeL de Bastogne en langs de vele wandelroutes.

In het Bastogne War Museum komt het oorlogsverleden tot leven. Levendig is ook het museum Animalaine, waar je woelt door het wolmuseum en oog in oog staat met 25 woldragende diersoorten. Zijn de kleinsten moe gewandeld? Het voormalige station van Bastogne is nu een natuurcentrum en een thuis voor ezels. Stoot je geen 2 keer aan dezelfde steen. Reserveer tijdig, de ezeltjes dragen je kleinsten op hun rug in Naturâne.


Meer dan 850 andere Lerarenkaart-voordelen ontdek je op Lerarenkaart.be

Klara Tesseur en Sonja Van Droogenbroeck

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter