Vlaanderen
Klasse.be
Zicht op station en stad Luik

Met je Lerarenkaart

In het wiel van Luik-Bastenaken-Luik

  • Laatste wijziging: 8 juli 2024
  • 4 minuten lezen

In Luik kunnen fietsers en wandelaars hun hartje ophalen. Met je Lerarenkaart doe je er nog een schepje cultuur en natuur bovenop!

Wielertoeristen halen hun hartje op in Luik met de uitgestippelde varianten op de Ardennenklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Wil je de bolletjestrui bemachtigen, volg dan de Klimtoer langs heuvels en cols die start en eindigt in Meerssen. Je kuiten nog niet ingesmeerd? Geen paniek, recreatief fietsen kan hier ook.

Niet zo’n wielerfanaat? Reis met de trein naar Luik en bewonder het futuristische treinstation ontworpen door de Spaanse architect Calatrava. Luik-Guillemins staat als een baken van licht en ruimte boven de sporen. De tijdelijke expo DA VINCI – een ander ruimtelijk en artistiek genie – bezoek je voordelig met je Lerarenkaart.

Gare de Liège-Guillemins
Luik-Guillemins

Tegenover het station, over het water, vind je het prachtige witte kasteel La Boverie. Vanuit de glazen zaal kijk je uit op het park, de favoriete plaats van lokale huwelijksfotografen. Met je Lerarenkaart bezoek je gratis de permanente tentoonstelling van onder andere Picasso, Delvaux en Magritte. De museumbar met hoge plafonds, grote ramen en veel groen is ook een topplekje!

Kies je – met of zonder Luikse wafel – voor een stadswandeling, dan stap je door steegjes die je zonder gids nooit zou aandoen. Én je passeert langs alle must-sees van Luik. Onder de verkeersvrije Place Saint-Lambert in het hart van de stad, ontvouwt zich in het Archéoforum een parcours door 9000 jaar geschiedenis van de Luikenaars. In het Musée de la vie wallonne doorkruis je de Waalse geschiedenis van 1800 tot nu. Wanneer de natuur je opnieuw naar buiten lonkt, leidt het pad van de ‘coteaux’ je via heuvels en wegen naar de Citadel.

Luik - Wandeling Citadel
Heuvels van de Citadel – Luik

De Luikse industrie is de inspiratiebron voor het enorme Maison de la Métallurgie en de l’Industrie de Liège. Wat de Luikenaars deden en doen met water, ijzer en vuur ontdek je in de verschillende zalen die de smederij van de 17de eeuw tot de hedendaagse elektriciteit belichten. Nieuwsgierige techneuten, kleine dromers en geschiedenisgravers lopen hier zeker warm voor!

Wie meer gewonnen is voor debat, cultuur en educatie vindt zijn gading in La Cité Miroir. Het gebouw is een verzamelplek voor toneel, muziek, tentoonstellingen en conferenties. De permanente expo Plus Jamais Ça! is zeker de moeite waard, ook met je klas. Trek lessen uit het gruwelijke oorlogsverleden met het opkomend nazisme, de concentratiekampen en de gevolgen tot op heden. Terugblikken op een strijd voor sociale rechtvaardigheid kan via de geautomatiseerde expo ‘En Lutte. Histoires d’émancipation’.

La Cité Miroir
La Cité Miroir – Luik

17 km buiten het centrum wijst de ophaaltoren van Mijnsite Blegny je de weg naar 1 van de 4 authentieke koolmijnen van Europa waar de ondergrondse galerijen nog toegankelijk zijn. Daal af met de liftkooi en ontdek de expo over de steenkoolgeschiedenis. Blijf je liever bovengronds, beklim dan de Terril van Blegny waar infoborden en een audiogids je meer vertellen over de planten die je op deze steenberg treft. Met het toeristentreintje boemel je gratis door de omgeving van de mijnsite en het land van Herve.

Ontbijten met giraffen, rijden op een dromedaris, of een kiekje met een roofvogel op je schouder? Het kan allemaal in het safaripark van Aywaille. Met het treintje of met je eigen wagen rijd je in Monde Sauvage door de habitat van nijlpaarden, gnoes, olifanten en neushoorns. Doe je ramen dicht, je zou niet de eerste zijn die wordt gezoend door een zebra! Combineer dit met een bezoek aan de grotten van Remouchamps.

Parc Chlorophylle in het Luxemburgse Manhay ontrafelt de geheimen van het woud. 32 heuse attracties maken van je ontdekkingstocht door 9 hectare natuur een echt avontuur!

In Houffalize kan wie nog energie over heeft, zich uitleven in Houtopia. Spreek er al je zintuigen en spieren aan in de ontdekkingsruimte en de buitenspeeltuin met avonturenparcours.

Bastogne War Museum
Bastogne War Museum

Nog niet klaar om schaapjes te tellen? Zet je reis verder naar Bastogne. In de buurt van het McAuliffeplein ligt het Parc Elisabeth met een rozentuin, aromatische planten en fruitbomen. Hedendaagse kunst vind je in de orangerie en in de kiosk is er plaats voor concerten. Waden langs natuurschoon kan je ook over de RAVeL de Bastogne en langs de vele wandelroutes.

Benieuwd naar wat je hier nog terugvindt van de Slag om de Ardennen? In het Bastogne War Museum en de Bastogne Barracks sta je stil bij het oorlogsverleden.


Meer dan 850 andere Lerarenkaart-voordelen ontdek je op Lerarenkaart.be.

Klara Tesseur, Sonja Van Droogenbroeck en Vera Verdoodt

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter