Vlaanderen
Klasse.be
Lerarenkaart 2024 Haspengouw

Met je Lerarenkaart

Vruchten plukken in Haspengouw

  • Laatste wijziging: 10 april 2024
  • 3 minuten lezen

Pluk de vruchten van én met je Lerarenkaart in Haspengouw. Fiets door holle wegen, wandel door de fruitplantages en geniet van glooiende vergezichten. Of verken het historische centrum van Sint-Truiden en Tongeren. Niet alleen in de fleurige lente, maar het hele jaar rond is deze streek meer dan de moeite waard.

Hoe Haspengouw er aan het begin van de 19e eeuw uitzag, ontdek en beleef je in het openluchtmuseum van Bokrijk. Acteurs bewonen de authentieke lemen huizen. Bak er brood, speel oude volksspelen en voel de sfeer van toen. Let wel op dat je je vroom gedraagt als je in het kerkje luistert naar de preek van meneer pastoor.

Bezoekers aan de stroopfabriek
Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek Borgloon

Van daaruit reis je door naar Hasselt. Je ruikt en bewondert de vroege bloesems van de Japanse kerselaar in de Japanse tuin. Met de fiets? Kunstenhuis Z33 is het startpunt voor de fietsroute langs kunst in open ruimte door Haspengouw richting Borgloon. Vergeet je camera niet. De fruitplantages, vergezichten, kunstwerken en het bekende doorkijkkerkje stillen je honger naar kunst en Instagramwaardige plekjes. Hou zeker halt bij het fruitbelevingscentrum Stroopfabriek. Je maakt er een tocht van vrucht tot stroop en kan er ook terecht om te proeven.

Dé parel van Haspengouw, Sint-Truiden, verwelkomt leraren met een gratis Trudopas. Zo maak je voordelig kennis met de geschiedenis van de stad. De abdijtoren, crypte en de kapucijnenkapel zijn beslist een passage waard. Na een bezoek aan Museum De Mindere ben je bovendien helemaal thuis in het kloosterleven van de Franciscanen. 

Lerarenkaart 2024 Brussel

Slimme leraren komen overal

… met hun Lerarenkaart! Ze verruimt je horizon en inspireert je tot lessen van wereldformaat. En stuurt je voordelig op avontuur met je leerlingen en je gezin.

Zoek en vind ze op Waarismijnlerarenkaart.be

picknick tussen de bloesems
Picknicken tussen de bloesems

Bewonder je graag de bloesems rond de stad? Heel wat wandelroutes in de buurt leiden je door de streek die niet voor niets scène was voor de serie Katarakt en de film Rundskop. Via de bloesemmeter weet je precies wat voor prachtigs je te wachten staat. Stoppen voor een leuke picknick kan op talloze plekjes.

Bijt je liever al meteen in een stuk fruit? Geef ogen, neus en mond de kost met een voordelig bezoekje aan één van de fruitbedrijven en de imposante fruitveiling van Sint-Truiden.

Ook in Tongeren zijn Haspengouw en fruit onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zet je tanden in deze wandeling en ontdek de geschiedenis van de boomgaarden in de historische landschappen van Kolmont en Piringen. Of verken al trappend de bloesempracht. 

Alden Biesen met bloesems
Landcommanderij Alden Biesen

Waar lang geleden Romeinen en Galliërs streden, kan je nu op zondagmorgen schattenjagers en verkopers treffen op de brocantemarkt. In het Gallo-Romeins Museum ben je getuige van de evolutie van de prehistorische mens tot in de Romeinse tijd. Duik je graag nog dieper in de geschiedenis? In het Teseum, de museumsite aan de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, ontdek je zelf de geheimen van de archeologische ondergrond.

Op een halfuurtje met de wagen van Tongeren ligt de landcommanderij van Alden Biesen. Natuurschoon en cultuur vinden elkaar daar. Bewonder het erfgoed van dit oude kasteeldomein tijdens een rondleiding of wandel tussen de glooiende hoogstamboomgaarden op het domein. Mag het spannender? Ontrafel dan het mysterie van Alden Biesen op een interactieve zoektocht door de landcommanderij.


Meer dan 850 andere Lerarenkaart-voordelen ontdek je op Lerarenkaart.be.

Klara Tesseur, Lotte Kerremans

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter