Gepubliceerd op
Tips

Zo check je de voorkennis van je leerlingen

Met deze werkvormen meet je efficiënt de voorkennis of beginsituatie van je leerlingen. Niet alleen in september. Zo schuif je iets vaker van de klassieker ‘test na de les’ naar ‘test voor de les’. En ontdek je de differentiatie-noden in je klas.
 
Icoontje 'één-op-ééngesprekken

 1. Eén-op-ééngesprekken

 2. Tijdrovend, maar ontzettend leerrijk. En het kan zowel digitaal als op school. Vraag aan leerlingen wat ze allemaal opstaken, wat ze moeilijk vonden. Vraag door om schijnbare leerders te doorprikken. En leerlingen die niet zozeer leerden maar overleefden.

  Icoontje 'één-op-ééngesprekken
 3. Bordoefeningen

 4. Haal een leerling aan bord. Laat hem verwoorden welke strategieën hij gebruikt. Extra kans: haal een hulplijn naar voren als de leerling strop zit. Weet je meteen ook hoe het met die klasgenoot staat. En in overleg komen ze verder.

  Icoontje 'Bordoefeningen
 5. One minute paper

 6. Je leerlingen noteren wat ze zich herinneren over de vorige les(sen). 1 minuut, meer hebben ze niet nodig om zo veel mogelijk neer te pennen en om jou duidelijk te maken hoeveel ze opsloegen.

  Icoontje 'One minute paper
 7. Entry cards

 8. In jouw les raakt niemand zomaar binnen. Deel aan de klasdeur een kaart uit met een vraag of oefening. De oplossingen gebruik je om leerlingen in groepjes te verdelen.

  Icoontje 'Think-pair-share
 9. Think-pair-share

 10. Laat leerlingen eerst leerlingen individueel nadenken over je les landbouw. Stap 2: een overleg in kleine groepjes. Daarna brengen ze de verzamelde voorkennis naar grote groep. Dat dwingt leerlingen om na te denken over hun antwoorden en samen veilig te ontdekken als ze iets niet volledig begrepen.

  Icoontje '2 vragen
 11. 2 vragen

 12. Je stelt 2 vragen. Beide vragen juist? Pak de oefeningen individueel aan (of sla de eerste reeks over). 1 vraag correct: leerlingen krijgen hulpmiddel. Lukt geen enkele vraag? Dan krijgen leerlingen verlengde instructie. Bekijken jullie samen de vragen nog eens?

  Icoontje 'Quiz
 13. Quiz

 14. 5 korte vragen. Met whiteboards, Kahoot of gewoon op een blaadje. Geen winnaar, geen cijfer, wel een snelle check. Jij krijgt een overzicht van wat iedereen weet of denkt. En iedereen is meteen alert en bij de les.

  Icoontje 'Woordenwolk
 15. Woordenwolk

 16. Wat weten je leerlingen al over je lesonderwerp? Laat ze 10 woorden opschrijven en vergelijk met jouw eigen kernwoorden. Veel match of niet? Een mooi vertrekpunt om groepjes te bouwen.

  Icoontje 'Spieken mag
 17. Spieken mag

 18. Organiseer een rondje georganiseerd spieken. Leerlingen krijgen 1 minuut om elkaars antwoorden of stukje tekst te bekijken. Met de feedback op elkaar geraken ze samen verder.

 


Deze lijst maakte Klasse in samenwerking met expert Katrien Struyven (UHasselt).

Jouw Lerarenkaart 2022 thuis?*

 • 4 kwaliteitsmagazines met inspiratie van leraren en experts
 • Fraai ondersteunend materiaal (kalender, poster, kaartjes ...)
 • Je Lerarenkaart 2022 valt in je brievenbus met het decembernummer
*Betaal vóór 2 november en krijg je Lerarenkaart 2022 thuis (enkel voor rechthebbenden)