Vlaanderen
Klasse.be
Mons Belfort

Met je Lerarenkaart

De steile opgang van Mons: 5 hoogtepunten

  • 16 juni 2023
  • 2 minuten lezen

Mons (Bergen) is een verborgen parel in België. In de voormalige industriestad zijn cultuur en geschiedenis met elkaar verweven. Deze 5 toppers zetten je op weg voor een belevingstocht langs moderne kunst, architectuur en wetenschap. Verrassend en met bergen voordeel met je Lerarenkaart.

1. Belfort

Geniet je graag van een mooi uitzicht? Boven op het 87 meter hoge Belfort van Mons kan je de stad en het landschap van de Borinage bewonderen. In de toren leer je alles over de bouw van dit monument en kan je een beiaard met 74 (!) klokken in werking zien.

Binnenkant Mundaneum
Mundaneum, het internet van papier, met zijn 10 miljoen bibliografische fiches.

2. Mundaneum

Al eens Google in het echt gezien? In het Mundaneum vind je het internet van papier: een verzameling van zo’n 6 kilometer kennis, van over heel de wereld. Het werd aangelegd vanaf het einde van de 19e eeuw, op initiatief van Paul Otlet en Henri La Fontaine. Paul komt tot leven in de audiogids die je wegwijs maakt tussen de 10 miljoen (!) stuks.

3. Voormalig Slachthuis

Oude industrie ontmoet moderne kunst in het Voormalig Slachthuis van Mons. In het centrale pand bewonder je moderne kunst van eigen bodem. Jonge kunstenaars brengen oude ambachten zoals keramiek, glas en textiel tot leven in de stal. Genieten van een hapje en drankje kan je achteraf in het voormalige koelhuis Frigo. Alleen al voor de industriële architectuur is dit meer dan een bezoekje waard.

Meisje met tabel van mendeljev op haar geprojecteerd
Experimenteer zelf in het wetenschappelijk avonturenpark SPARKOH!

4. SPARKOH!

Net buiten Mons vind je het wetenschappelijk avonturenpark SPARKOH!. 15 interactieve tentoonstellingen dompelen je onder in chemie, technologie, natuur en het menselijk lichaam. In de buitenruimte kan je een mooie wandeling maken op een begroeide mijnterril of het kind in je naar boven halen op het speelterrein.

5. Museum van de Doudou

Folklore leeft in Mons. Elk jaar met Pinksteren wordt de stad volledig ondergedompeld in de legende van Joris en de draak. In het Museum van de Doudou hoef je niet te wachten tot dan en kan je via films, multimediapunten en voorwerpen het volksfeest zelf beleven.


Meer dan 850 andere Lerarenkaart-voordelen ontdek je op Lerarenkaart.be.

Lotte Kerremans & Patrick De Busscher

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter