Vlaanderen
Klasse.be
Japanse tuin Hasselt

Met je Lerarenkaart

Proef van Hasselt met deze 6 smaakmakers van Lerarenkaart

  • 16 juni 2023
  • 3 minuten lezen

Hasselt, stad van de smaak. Je hoort en leest het haast overal, maar heb je al eens echt geproefd van deze gezellige provinciestad? Pak je valies, je Lerarenkaart en spring op de trein of je fiets richting het gezapige Limburg. Wedden dat ook jij overstag gaat?

Illustratie op een muur
De Illustratieroute van Villa Verbeelding loodst je langs kleurrijke plaatjes.

1. Villa Verbeelding

Hou je van sprookjes en verhalen in kleur en beeld, dan kom je in Villa Verbeelding, vlak bij het station, zeker aan je trekken! Ontdek hoe illustratoren te werk gaan en snuister in prachtige boekjes voor jong en oud, geïllustreerd door internationaal bekend talent van eigen bodem. Kinderen en creatievelingen kunnen er hun eigen letter ontwerpen. Ben je nieuwsgierig naar muurschilderingen in de stad, volg dan de Illustratieroute die hier vertrekt.

2. Z33

Mag het nóg beeldender, met een stukje ernst en een tikje maatschappijkritiek? Dompel je dan onder in het gerenoveerde begijnhof waar Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur, is gehuisvest. Van de kleinste baksteen tot de inkleding van de expo’s: alles steunt op de visie om mensen samen te brengen en via kunst te filosoferen over maatschappelijke thema’s. Gespreksvoer verzekerd dus, zelfs voor kinderen. Het familieparcours met opdrachten en tekeningen maakt hun tongen vast en zeker los!

Verschillende ingrediënten voor jenever in het Jenevermuseum te Hasselt
Het Jenevermuseum illustreert de jeneverstokerij in geuren en kleuren.

3. Jenevermuseum

Hasselt is stad van speculaas en jenever. Je een dubbele tong bezorgen is uiteraard niet de bedoeling van het Jenevermuseum. Proeven van de typisch Hasseltse drank en tradities, dat wel! Het historische gebouw is Unesco werelderfgoed. Via interactieve schermen en quizvragen bij de objecten en oude stookketels duik je in de geschiedenis van de Hasseltse jeneverstokerij. Een (non-)alcoholisch proevertje krijg je erbij!

4. Modemuseum

Vervolg je weg langs het iconische Modemuseum. Met wisselende collecties belicht het Modemuseum telkens een ander aspect van mode door de eeuwen heen. In recente expo’s waren thema’s onder andere de rol van naakt, en de handtas. Sta even stil bij de evolutie van mode, bewonder de prachtige ontwerpen en neem onze huidige lifestyle onder de loep. Voor gezinnen en scholen verrast het Modemuseum met interactieve parcours.

Leerlingen op bezoek bij Het Stadsmus te Hasselt
Kinderen ontdekken spelenderwijs de werken van bekende Hasselaren.

5. Museum Het Stadsmus

Tegenover Cinema ZED en boekhandel Grim, waar je met je Lerarenkaart voordelig de cultfilms en bestsellers van het moment ontdekt, pronkt Museum Het Stadsmus. Via het stadstuintje of de gaanderij loop je binnen. De gratis luistergids onthult de verhalen en geschiedenis van Hasselt en plaatselijk talent. Doe-tip: Voor 3 euro koop je een stickerboek dat je door een stadswijk leidt met verhalen en opdrachten over Hasselts erfgoed.

6. Japanse Tuin

Vanaf het Dusartplein volg je het fiets- of voetpad richting Kapermolenpark met speeltuintjes en openluchtzwembad. Vanop het uitzichtpunt zie je de Japanse Tuin liggen, een oase van rust. Stap er gratis binnen, geniet er van een picknick of volg een theeworkshop tussen de Japanse kerselaars, waterpartijen en vijvers met gigantische koi’s.


Meer dan 850 andere Lerarenkaart-voordelen ontdek je op Lerarenkaart.be.

Klara Tesseur

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter