Gepubliceerd op
Specialist

“Leren van elkaar is efficiënter dan formeel leren”

“Sociaal leren kan overal en werkt 3 keer efficiënter dan ‘formeel’ leren.” Dat stelt Simon Beausaert, professor Onderwijskunde aan de Université Catholique Louvain-la-Neuve en de Universiteit van Maastricht. Hij deed onderzoek bij meer dan 1000 werknemers (profit/non-profit), waaronder ook leraren. Hoe gaat het met jouw professionele netwerkje op school?

Sociaal leren werkt 3 keer efficiënter dan formeel leren. Wat bedoel je?

Prof. Simon Beausaert: “Sociaal leren is informatie, feedback en hulp zoeken én geven op de werkplek. Dat onderneem je zelf, met collega’s. Je benut elkaars talenten door bijvoorbeeld feedback te geven op elkaars examen, door te helpen bij de begeleiding van een leerling met dyslexie of door bij collega’s te informeren over hoe je een les over breuken kan opzetten. Uit het onderzoek blijkt dat het effect van sociaal leren 3 keer zo groot is als dat van het formeel leren, zoals op pedagogische studiedagen, trainingen of seminaries.”

Welke winst maak je door te leren van elkaar?

Prof. Simon Beausaert: “Leraren die informeel leren van elkaar, blijven hun kennis updaten en zijn meer flexibel inzetbaar. Ze zien sneller hoe ze hun opdracht kunnen aanpassen aan een steeds veranderende werkcontext. Dat wil niet zeggen dat we formeel leren moeten afschaffen. Via die weg doen werknemers kennis op die ze niet bij hun collega’s vinden. Zo is een pedagogische studiedag de ideale manier om als lerarenteam kennis te maken met iets nieuws.”

In samenwerking met Beausaert voert Odisee Hogeschool Aalst momenteel onderzoek naar hoe (het maken van) een Talentenkaart op school het sociaal leren kan aanzwengelen en welke invloed dat kan hebben op de startende leraren.
Meer info over de Talentenkaart op www.talentenkaart.be

close-up van de klik en print die ingevuld wordt

Teken jouw professionele netwerk

Welke 3 collega’s op school contacteer jij het vaakst en waarvoor? En op welke 3 collega’s zou je nog willen rekenen en hoe ga je ze de komende weken proberen ‘in te lijven’? Deze tool helpt je om jouw professionele netwerkje in kaart te brengen.

Dit artikel heeft als onderwerp

Jouw Lerarenkaart 2022 thuis?*

  • 4 kwaliteitsmagazines met inspiratie van leraren en experts
  • Fraai ondersteunend materiaal (kalender, poster, kaartjes ...)
  • Je Lerarenkaart 2022 valt in je brievenbus met het decembernummer
*Betaal vóór 2 november en krijg je Lerarenkaart 2022 thuis (enkel voor rechthebbenden)