Vlaanderen
Klasse.be

Help elkaar

Wat vertel ik over mijn privéleven?

  • 11 juni 2019
  • 1 minuut lezen

Ik werk pas als docent van toekomstige leraren lichamelijke opvoeding. Af en toe peilen studenten naar mijn privéleven. Of ik een vriendin heb? Of ik zelf vaak sport? Enzovoort. Houd ik dit voor mezelf of deel ik mijn privéleven?

Raf
Illustratie: Je leerlingen vinden dit leuk = Jij in bad

5 tips

Klasse sprokkelde deze tips bij mentoren en coaches van startende leraren.

  1. Je privéleven is nooit zo privé als je zelf zou willen. Heb je je eigen naam al ingetikt via Google? Je studenten hebben het zeker wel al gedaan.
  2. Zomaar wat over jezelf vertellen is geen goed idee. Persoonlijke verhalen kunnen wél je onderwijsboodschap versterken.
  3. Probeer nooit met een student of een groep studenten iets van je privéleven te delen en te vragen dat niet door te vertellen. Dat is niet realistisch.
  4. Jouw privéleven is heilig, dat van je collega’s ook. Als studenten peilen naar persoonlijke verhalen over je collega’s, blok hen dan af.
  5. Als je vermoedt of bewijzen hebt dat er over je privéleven foute of kwetsende verhalen de ronde doen, zet die dan recht. Doe dat in overleg met je directeur.

Michel Van Laere

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


J

Joris

5 januari 2020

Ik ben pas beginnen lesgeven in 2019, na een carrière als commercieel-technisch ingenieur.

Ik voel me uitgenodigd om me te verbinden met de jongeren, door te delen over mijn eigen worstelingen die ik op hun leeftijd had.

Ik geef les in 4-5-6 momenteel en ik herinner me vooral dat ik in deze tijd wel dacht dat ik van alles door had maar de essentiële zaken, zoals wie ben ik nu eigenlijk? Die kwamen pas later door ervaring en introspectie naar de oppervlakte.

Het enige waar ik schrik voor heb is dat het niet overkomt, dat het gemaakt zal lijken. "Die probeert ons gewoon mee te krijgen."

Enfin, ik denk, hoe meer je jezelf durft zijn voor de klas, hoe oprechter je overkomt en hoe meer je de leerlingen kan mee krijgen.

Reageren

Laat een reactie achter