Vlaanderen
Klasse.be

Doe het zelf

Veerkracht verhogen: 6 oefeningen voor je leerlingen

  • 9 juni 2016
  • 2 minuten lezen

Leerlingen die veerkracht vertonen, zijn bestand tegen stress en tegenslag. Ze geloven in zichzelf, durven rekenen op anderen, kunnen grenzen aangeven en maken tijd om te genieten, ook als het even niet meezit. Hoe verhoog je de veerkracht van je leerlingen?

Zelfvertrouwen

Elke leerling is uniek. Hoe zien je leerlingen eruit, wat doen ze graag en hoe denken ze over zichzelf? Als je leerlingen positief zijn over zichzelf, verhoogt dat hun zelfvertrouwen.

Oefeningen

  • Laat ze een positief dagboek bijhouden. Ze noteren daarin elke dag minstens 1 positief, sterk of grappig moment.
  • Laat hen 3 dingen opsommen waar ze trots op zijn. Zo leren ze positief denken over zichzelf.

Grenzen stellen en grenzen verleggen

Als je leerlingen ‘nee’ durven zeggen tegen dingen die ze niet leuk vinden, wordt ‘ja’ zeggen tegen leuke dingen nog veel intenser. En als je leerlingen iets nieuws proberen, krijgen ze gegarandeerd energie.

Oefeningen

  • Je leerlingen krijgen meer respect als ze eerlijk voor hun mening uitkomen. Oefen daarop. Laat ze beleefd nee zeggen en voorstellen wat ze wél graag willen. Bijvoorbeeld: ‘Nee, ik wil liever geen ‘wilde botsauto’s’ spelen; ik wil wél graag tikkertje hoog spelen.’
  • Doe eens zot. Stimuleer je leerlingen om iets nieuws te proberen. Bouw een eigen internetpagina, organiseer een etentje voor oma en opa of ga samen met vrienden op kamp.

Rekenen op anderen

Raken je leerlingen zelf niet uit een probleem? Als ze ermee inzitten, is het belangrijk genoeg om hulp te vragen. Leer hen dat het goed voelt om hun gedachten te delen met anderen.

Oefening

Je leerlingen maken een tekening van hun kennissenkring. Wie kennen ze allemaal op school? In hun vrije tijd? Via internet? In de familie? Op wie kunnen ze rekenen voor een goed gesprek dat oplucht? Met wie willen ze leuke momenten delen? En met wie kunnen ze goed lachen?


Tijd voor zichzelf

Je leerlingen werken de hele dag hard op school of hebben gezweet in de sportles? Neem tijd voor ontspanning. Even niks doen en wat babbelen verlaagt stress.

Oefeningen

Eet gezond en neem tijd om te bewegen. Dan krijgen de hersenen van je leerlingen energie. En de weerstand tegen ziektes en stress verhoogt.


Nog meer tips om aan een goed gevoel voor je leerling te werken vind je op www.noknok.be, een initiatief van Gezond Leven.

Zelf als leraar aan de slag en je eigen veerkracht versterken? Neem een kijkje op www.fitinjehoofd.be (16+). Op dit online coachingsplatform kan je je veerkracht testen en krijg je tips en advies op maat.

Stijn Govaerts

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


I

Ine

14 oktober 2018

Houd als docent een positief dagboek bij. Noteer elke dag minstens een positief, sterk of grappig moment.

Tja, voor ons werkt het ook. Je kunt zo je eigen positieve ervaringen ook met de leerlingen delen.

Bedankt, Stijn, voor je artikel!

Reageren

Laat een reactie achter