Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

Heb ik een doktersbriefje nodig voor 1 dag?

  • 19 juni 2015
  • 1 minuut lezen

Vorige week was ik een dag ziek. Breng ik een doktersbriefje binnen bij het secretariaat?

Dina V. – startende leraar

Nee, dat moet niet

Als je ziek bent, moet je zo snel mogelijk je directeur verwittigen. Dat wil zeggen vóór het eerste uur dat je een taak hebt op school. Als je maar 1 dag ziek bent, is een afwezigheidsattest niet verplicht. Je directeur mag wel controle sturen en je mag alleen de deur uit om medische redenen (bezoek aan dokter, apotheker).

Als je langer dan 1 dag ziek bent, moet je een afwezigheidsattest opsturen naar je directeur en een medisch attest naar de medische controledienst:

Certimed
Dienst Onderwijs
Postbus 10018
1070 Anderlecht


onderwijs@certimed.be

Je huisarts vult beide formulieren in. Zelfs als je van de dokter je woning mag verlaten, mag dat de eerste 24 uur enkel om medische redenen. Je kunt thuis ook medische controle krijgen. Zowel je school als je werkstation kunnen die aanvragen.

Als je niet thuis moet blijven, moet je onmiddellijk als je thuiskomt controleren of er een briefje van een controlearts in je brievenbus zit. De arts controleert of je terecht afwezig bent.

Meer informatie over ziekteverlof op Onderwijs.vlaanderen.be

Michel Van Laere

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


G

Gert

20 september 2017

Lijkt me een ongezonde aanpak. Zelfs als je ziek bent is het vaak gezonder om even een wandeling te maken in een natuurgebied dan binnen te blijven. En als ik echt doodziek ben blijf ik in bed en doe ik de deur echt niet open. Je kan je ook de vraag stellen waarom er controle artsen zijn, dit lijkt erop dat men de huisarts niet vertrouwd.

Reageren
k

kim rillaerts

19 september 2019

Ik was ziek en dacht na een dag te kunnen gaan werken. Helaas ging dat niet, dus haalde ik de arts erbij. Zij schreef mij een briefje maar nam de eerste dag er niet bij. Ze zei dat dat niet hoefde.
De school waar ik nu sta, zegt dat dat in het onderwijs wel moet.
Is dat zo?
En wat als je arts weigert je een briefje met terugwerkende kracht van 1 dag te geven?

Reageren
L

Lies

25 januari 2021

Ik heb een briefje binnengebracht waarop de dokter me 3 dagen thuis schreef. Ik wil echter de derde dag al opnieuw gaan werken. Wordt ik deze dag betaald? Of ben ik sowieso die dag kwijt in loon?

Reageren
B

Bob

7 september 2021

Bedankt voor de info

Reageren

Laat een reactie achter