Duiding
Wisselende wedde als interim-leraar: wat moet je weten?
“Ik werk sinds half september, maar ik kreeg geen werkloosheidsuitkering voor de eerste weken. Ik was blijkbaar niet ingeschreven als werkzoekende.” Voorkom problemen: 3 must-knows voor de interim-leraar.
Ben je tijdelijk in dienst voor een korte periode of niet tot het einde van het schooljaar, dan word je op het einde van elke maand door het ministerie betaald voor de periode dat je in dienst bent. Als je niet of minder dan voltijds werkt, heb je vaak recht op een uitkering. De werkloosheidsreglementering is zeer complex en afhankelijk van de situatie zeer gevoelig voor uitzonderingen.
1. Wanneer heb je recht op een uitkering?
Je hebt geen voltijdse opdracht
Is je gemiddeld bruto maandloon minder dan 1 531,93 euro en werk je minder dan 80%? Dan heb je eventueel recht op een aanvullende uitkering.
Als je niet aan de voorwaarden voor een aanvullende uitkering voldoet, is het toch belangrijk om administratief het juiste statuut aan te vragen. Wanneer je (ongewild) deeltijds werkt, vraag je je school om dit door te geven aan het werkstation. Zij brengen de Sociale Zekerheid op de hoogte. Zo vraag je ‘behoud van rechten’ aan. Want als je later toch werkloos wordt, behoud je je rechten om een fulltime werkloosheidsuitkering te krijgen.
Je bent werkloos
Om recht te hebben op een werkloosheidsuitkering moet je gedurende een bepaalde periode voldoende dagen hebben gewerkt. Dit wordt berekend op basis van je C4, hou die documenten dus goed bij.
Schoolverlater? Je moet je beroepsinschakelingstijd (of wachttijd) van 1 jaar doorlopen om een werkloosheidsuitkering te kunnen krijgen. Als je jonger bent dan 25 jaar, heb je misschien recht op een inschakelingsuitkering.
2. Hoeveel bedraagt je uitkering?
Het bedrag van je uitkering wordt berekend op basis van je laatst verdiende brutoloon, je beroepsverleden en je gezinstoestand. Zo krijgt iemand die werkloos is met kinderen ten laste een hogere uitkering dan een alleenstaande. En je laatste brutoloon is het loon dat je ten minste 4 aaneensluitende weken kreeg bij éénzelfde werkgever én waarop bijdragen voor de sociale zekerheid zijn gestort.
Als je geen 4 weken ononderbroken hebt gewerkt, dan wordt het bedrag van de werkloosheidsuitkering berekend op basis van een minimummaandloon. Hou er dus rekening mee dat 1 dag werkloosheid een eventuele latere uitkering sterk beïnvloedt.
Je uitkering zal na verloop van tijd zakken. Bovendien is het voor iedereen anders: voor een exacte berekening neem je het best contact op met de RVA of met je uitbetalingsinstelling.
3. Tellen weekends, feestdagen en vakanties als werk?
Om betaald te worden in de vakantie, moet je de laatste werkdag voor de vakantie én de eerste werkdag na de vakantie werken in het onderwijs. Hetzelfde geldt voor een weekend of een feestdag: je moet de dag ervoor én erna aangesteld zijn om betaald te worden.
In juli en augustus krijg je een loon dat berekend is op het aantal dagen dat je gewerkt hebt in het onderwijs. Want voor elk van die dagen heeft het ministerie voor jou ook een beetje ‘uitgestelde bezoldiging’ aan de kant gezet.
Wanneer de uitgestelde bezoldiging niet de hele vakantieperiode dekt, kan je voor de andere dagen een wacht- of werkloosheidsuitkering aanvragen bij de RVA.
- Fulltime gewerkt en 1 september aan de slag? Je moet niets doen.
- Wel fulltime gewerkt, maar geen zicht op werk op 1 september? Schrijf je in bij de RVA. Je wordt vrijgesteld van stempelcontrole.
- Niet fulltime gewerkt het afgelopen schooljaar? Ga langs bij de vakbond of de hulpkas om je bijpassing op de uitgestelde bezoldiging te laten berekenen en je in te schrijven bij de RVA. Het kan dat je in juli weinig inkomsten hebt.
Waar kan je terecht?
Er zijn 4 uitbetalingsinstellingen: de 3 vakbonden en de hulpkas.
De 3 vakbonden zijn: de liberale vakbond ACLVB, de christelijke vakbond ACV, en de socialistische vakbond ABVV. Je moet lidgeld betalen om je aan te sluiten bij een vakbond en te genieten van de dienstverlening. Een deel van je lidgeld krijg je terug in de vorm van een vakbondspremie.
Ga naar de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (HVW) als je niet aangesloten bent bij een vakbond. Hun dienstverlening is gratis.
Door je als werkloze aan te melden bij je uitbetalingsinstelling behoud je het recht op de verzekeringen die in de Sociale Zekerheid zitten, zoals je ziekteverzekering.
Log in om te bewaren
Dorien
16 november 2017Het formulier formulier C131 A bestaat niet meer. Die procedure is gewijzigd. Het is vervangen door een RL16. Misschien de info eens updaten. http://data-onderwijs.vlaanderen.be/edulex/document.aspx?docid=15089
Josfien
17 november 2017Hallo Dorien
Bedankt voor je opmerking. Het artikel is intussen aangepast.
Fijne groet
Josfien van Klasse
Ilse
14 februari 2018De RL16 moet na een periode van werkloosheid opnieuw worden doorgestuurd en is dus geen volledig schooljaar geldig.
Phil
19 maart 2018"Om betaald te worden in de vakantie, moet je de laatste werkdag voor de vakantie én de eerste werkdag na de vakantie werken in het onderwijs."
Moet dit per sé in dezelfde school zijn? Of kun je (zoals in mijn geval) een interim hebben tot aan de paasvakantie, en na de paasvakantie een andere interim aanvangen én toch betaald worden tijdens de vakantie?4
Dank!
ILSE
20 maart 2018Ik werk nu in de prive en zou heel graag overstappen naar een schoolsecretariaat.
Mijn ontslag dien ik nu in, in de prive, en start bv 26 maart in een school.
Dus een interim van 26/3 tot 30/6.
Heb ik recht op een inkomen in de maanden juli en augustus of een deel daarvan aub?
Bedankt voor jullie reacties.
Groetjes Ilse Van Avermaet
yu
3 oktober 2018Hallo, ik heb een vraagje. Ik heb in het onderwijs gewerkt tot 11juni en sindsdien ben ik werkloos. Heb me vanaf 11juni ingeschreven bij de VDAB. ik heb voor Juli en Aug een uitkering gekregen, maar nu zeggen ze mij dat ik in Sept terug moet inschrijven als werkzoekende?? is dit wel logisch?
Mieke Santermans
4 oktober 2018Dat vraag je best na bij je vakbond of instelling die je werkloosheid uitkeert. Want van op onze redactie kunnen we jouw specifieke situatie onvoldoende inschatten om een correct antwoord te geven.
Vriendelijke groet, Mieke van Klasse
Anneleen
3 augustus 2019Ik heb anderhalf "schooljaar" gewerkt op een school voor buitengewoon onderwijs. Ik ben nog in dienst tot 1 september en dan ben ik "werkloos" omdat er geen uren meer zijn jammer genoeg. Weet er iemand of mijn werkloosheidsuitkering betaald word op basis van mijn loon in Juni of op basis van mijn uitgestelde bezoldiging dat ik gekregen heb ik augustus? Alvast bedankt!
Mieke Santermans
16 augustus 2019Dag Anneleen,
Met dit soort vragen kan je terecht bij je vakbond. Of gooi het in de Facebook-groep Pas voor de Klas, daar zitten heel wat ervaringsdeskundigen! Je vindt de groep hier: https://www.facebook.com/groups/pasvoordeklas/
Vriendelijke groet, Mieke van Klasse
Laat een reactie achter