Vlaanderen
Klasse.be

Klik & Print

Breng de talenten van je leerlingen in kaart: test en posters

  • 25 januari 2023
  • 2 minuten lezen

Klaar om in je klas vanuit talenten te werken? Met deze test spoor je samen met je leerlingen ieders talent op. Met behulp van de posters zet je ze ook in. “Door zo vaak mogelijk talent in te zetten, geef je leerlingen de kans om ze te ontwikkelen en een gerichte school- en studiekeuze te maken”, tipt talentencoach Luk Dewulf.

“Nieuwsgierig talent opsporen en leerlingen doen inzien dat ze talenten hebben? Da’s de taak van elke leraar”, duidt talentencoach Luk Dewulf. “Maar ook talent in actie is nodig. Elke leerling moet voor dat talent werken, kennis opdoen, gedrag en vaardigheden ontwikkelen bij dat talent. Zo krijgen je leerlingen zelfinzicht: waarom ligt die taak of omgeving mij (niet)?”

Aan de slag!

Klik & Print: Talententest - vragenlijst en antwoordfiche

Stap 1: TEST – talentenfiche

Projecteer de 39 vragen (of druk die mee af). Print op A4 voor elke leerling de talentenfiche en vraag om in kolom ‘ik’ zijn of haar talenten aan te kruisen. Aanvullend kan een klasgenoot (in de kolom ‘klasgenoot) en/of een persoon naar keuze (in de kolom ‘ … ‘) de talentenfiche invullen. Zo ontdekken alle leerlingen welke omschrijvingen (en dus welke talenten) bij hen passen.

Tip: ter voorbereiding van een kindgesprek kan ook jij kolom 3 van de talentenfiche invullen. Komt er een oudercontact aan? Dan kan je de ouder(s) vragen om kruisjes te zetten bij de talenten van hun kind.


Stap 2: talentendouche

Bespreek individueel of in groep het resultaat van de test en stel vragen: ‘welk talent scoorde 3x bingo?’, ‘welk talent ziet een ander in je maar had je zelf niet gezien?’ en ‘welk talent zie je bij jezelf maar merkt de ander niet op?’


talenten talentenposters klik en print

Stap 3: talentenposters

Print op A4 de talentenposters. Vraag je leerlingen hun naam te noteren bij enkele talenten die ze ontdekt hebben en verder willen oefenen. Hang ze naast, onder of boven elkaar op in je klas of in de gang. Bij groepswerk, een klastaak, nieuwe klasopstelling, ruzie … kan je samen op zoek naar welke talenten daarvoor nodig zijn en welke leerlingen in aanmerking komen.


Deze klik en print is gebaseerd op de online tool MyTalentBuilder en het boek ‘Ik kies voor mijn talent’ van Luk Dewulf en Uitgeverij LannooCampus. De talentenbenamingen en -beschrijvingen van Luk Dewulf zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet aangepast worden.

Cherline De Maeght

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter