Vlaanderen
Klasse.be

Schooltips

Zo komen peuters meer naar school

  • 1 november 2016
  • 2 minuten lezen

Voor sommige ouders is het niet vanzelfsprekend om hun peuter (regelmatig) naar school te sturen. Omdat ze schrik hebben dat hun kind er niet goed verzorgd zal worden, omdat ze geen Nederlands spreken, of omdat ze niet weten hoe belangrijk kleuteronderwijs is.

5 tips om deze peuters aan boord te houden.

  1. Besteed veel aandacht aan fysieke zorg. Laat ouders hun kind ’s ochtends afzetten in de klas. Voorzie een slaaphoekje en geef uitleg over je zindelijkheidsbeleid. Ook een aparte plek voor kleuters op de speelplaats is een goed idee. Het idee dat hun kind niet genoeg zorg zal krijgen, is voor ouders een van de belangrijkste redenen om hun kind thuis te houden.
  2. Zet een meer ervaren leraar in het instapjaar en coach beginnende leraren in de instapklas in omgaan met ouders en inzicht in de thuissituatie van kinderen. De kleuterjuf of -meester is immers de spilfiguur om het vertrouwen van de ouders in de school te vergroten.
  3. Zorg ervoor dat ouders de juf of meester van hun kind en de directeur kunnen aanspreken aan de schoolpoort. Regelmatig persoonlijk contact is het meest efficiënt om ouders te betrekken bij de school.
  4. Houd rekening met de leefwereld van de ouders door bijvoorbeeld op bepaalde tijdstippen een tolk te voorzien op school, cultuurverschillen te verkleinen door te zorgen voor een diverse ouderraad, thuistaalprojecten te organiseren …
  5. Geef ouders bij de inschrijving van hun kind het gratis pakket ‘Voor het eerst naar school. Tips en weetjes voor ouders en hun kleuters’ mee. Je kan er ook een vertaalfiche (in 13 talen) bijstoppen. Zo worden ze al goed geïnformeerd over het belang van kleuteronderwijs voor de eerste schooldag.

Drempels voor de kleuterschool

Dit artikel is gebaseerd op een kwalitatief onderzoek ‘Kleuterparticipatie’ (maart 2016). Daarin buigen academici, experten, organisaties uit het werkveld, scholen en leraren zich over de vraag: ‘Wat houdt ouders tegen om hun kinderen naar de kleuterschool te sturen?’ Ze zetten drempels en hefbomen op een rij en formuleren aanbevelingen. Je kan het rapport downloaden.

Leen Leemans

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter