Gepubliceerd op
Mag dat?

Mag mijn kind drinken en plassen tijdens de les?

Mijn zoon (8) mag van zijn juf niet gaan plassen tijdens de les. Ook een flesje water in de klas mag niet. De school vreest dat dit de lessen te veel stoort. Is dat wel gezond? En mogen ze dat wel verbieden?

Sofie - mama

Je plas ophouden en te weinig drinken zijn niet gezond

Prof. dr. Johan Vande Walle (kindernefroloog, UZ Gent, drogenachten.be): “Een leerling die tijdens de les moet plassen, is vaak al een half uur aan het ophouden. Dat brengt de leerling uit concentratie en dus ook zijn klasgenoten. Dat stoort de les uiteindelijk meer dan de leerling naar het toilet laten gaan. Als een kind echt vaak naar het toilet moet tijdens de les, kan je wel een signaal geven aan de ouders dat er een probleem kan zijn en dat ze het best een arts raadplegen.

Ook een leerling die te weinig drinkt, kan zich minder concentreren. Zeker na de L.O.-les komen kinderen vaak uitgedroogd in de les. Een kind van 8 à 9 jaar dat 30 kg weegt, moet 1,5 liter vocht per dag innemen (drank, fruit, soep …).

Laat je leerlingen daarom geregeld water drinken tijdens de les. Voorzie bekers aan de kraan of laat ze een flesje van thuis meebrengen. Bang dat ze ermee gaan spelen of vaker naar de wc moeten? Na een week zijn je leerlingen en hun blaas gewend aan de nieuwe situatie.

Als een kind voldoende drinkt, moet het minstens 5 vijf keer per dag plassen. 1 leerling op de 10 heeft een kleinere blaas en kan geen 2 uur wachten als hij 1,5 liter vocht inneemt. Toch moeten ze meer drinken om hun blaas te vergroten, wat nodig is om normale continentie voor dag en nacht te bereiken.”
 

De juf kan je kind laten wachten

Er bestaat geen onderwijsregelgeving over water drinken of gaan plassen tijdens de lessen. Een drink-en-plasbeleid is een onderdeel van het gezondheidsbeleid op school. De Vlaamse overheid en de kadermethodiek van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie geven wel aanbevelingen.

Hoewel het ongezond is, kan de juf dus je kind laten wachten om te gaan plassen en drinken tijdens de les verbieden. Of je kind al dan niet tijdens de les mag drinken of plassen hangt dus van de leraar of de school af. Afspraken daarover kunnen in het schoolreglement staan.

‘De verzekering’ is alvast geen excuus om kinderen te verbieden tijdens de les naar het toilet te gaan. Een leerling die de toestemming krijgt om naar het toilet te gaan, blijft ‘onder toezicht’ van die leraar. Valt hij van de trap en breekt hij zijn been, dan is dat een schoolongeval. Wordt de leraar aansprakelijk gesteld voor het ongeval, dan valt hij onder de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid van de school.

Heb je hierover een vraag, bespreek die dan eerst met de leraar. Eventueel kan je naar een ouder uit de ouder- of schoolraad stappen. De uiteindelijke verantwoordelijke voor je vraag of klacht is het schoolbestuur.
 

Drink- en plasbeleid aanpakken in het basisonderwijs? Check

Nog geen abonnement op Klasse Magazine?

  • Krijg 4 dikke magazines voor maar € 10.
  • In december ontdek je hoe je conflicten kan aanpakken binnen je team.
  • Je Lerarenkaart 2019 valt gewoon in je brievenbus.

*Betaal vóór 25 oktober.
Rechthebbende abonnees krijgen dan zeker hun Lerarenkaart thuisbezorgd.