Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

Warme dagen: welke maatregelen neemt de school?

  • Laatste wijziging: 10 juni 2024
  • 2 minuten lezen

Bij mooi weer ga ik graag buiten met mijn klas. Mag ik aan mijn directeur zonnecrème vragen voor mijn kleuters? Moet ik hen verplichten om water te drinken? Mag ik een uitstap laten doorgaan bij extreem hoge temperaturen?

Anneleen – kleuterleraar

Zonnecrème

Je school beslist zelf of ze een zonnecrème voor de kinderen aankoopt of vraagt aan de ouders om een product mee te geven en een petje of hoedje. In elk geval smeer je de kinderen het best in met zonnecrème met een zo hoog mogelijke beschermingsfactor, want hun huid is kwetsbaar voor zonnebrand. Tracht op warme schooldagen zo veel mogelijk de schaduw met hen op te zoeken als je buitengaat.

Drinken

Kinderen zijn ook extra gevoelig voor uitdroging. Ze vragen pas drinken wanneer ze dorst hebben. Op erg warme dagen kan het dan al te laat zijn. Tussendoor water drinken is belangrijk, wijs kinderen daarop – niet alleen als we door aanhoudend hoge temperaturen in de waarschuwings- of alarmfase zitten. Veel scholen kiezen ervoor om hun leerlingen op hete schooldagen doorlopend water te laten drinken, ook wanneer ze er niet om vragen. Maak eventueel gebruik van een drinkmeter.

Uitstappen en reizen

De school bepaalt of een uitstap al dan niet doorgaat. Ook hier is gezond verstand een goede raadgever. Ga na of de leerlingen zich ter plaatse kunnen verfrissen en of er voldoende schaduw is. Voor een inspannende activiteit, zoek je misschien beter een alternatief. Zorg ook voor voldoende drinkwater.


Bekijk de checklist van warmedagen.be. Daar lees je met welke interventies je iedereen op school beschermt (bv. kinderen die medicatie innemen) en op welke elementen je kan inzetten (bv. zonneschermen en afkoeling van het schoolgebouw).

Anne Siccard

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter