Gepubliceerd op
Mag dat?

Hittegolf: welke maatregelen neemt de school?

Bij mooi weer ga ik graag buiten met mijn klas. Mag ik aan mijn directeur zonnecrème vragen voor mijn kleuters? Moet ik hen verplichten om water te drinken? Mag ik een uitstap laten doorgaan bij extreem hoge temperaturen?

Anneleen, kleuterjuf

Zonnecrème

Je school beslist zelf of ze een zonnecrème voor de kinderen aankoopt of vraagt aan de ouders om een product mee te geven en een petje of hoedje. In elk geval smeer je de kinderen het best in met zonnecrème met een zo hoog mogelijke beschermingsfactor. Want de huid van kinderen is kwetsbaar voor zonnebrand. Tracht op warme schooldagen zoveel mogelijk de schaduw met hen op te zoeken als je buitengaat.
 

Drinken

Kinderen zijn ook extra gevoelig voor uitdroging. Ze vragen pas drinken wanneer ze dorst hebben. Op erg warme dagen kan het dan al te laat zijn. Veel scholen kiezen er dan voor om hun leerlingen de hele dag door water te laten drinken, ook wanneer ze er niet om vragen. Stimuleer hen eventueel met een drinkmeter.
 

Uitstappen en reizen

De school bepaalt of een uitstap al dan niet doorgaat. Ook hier is gezond verstand een goede raadgever. Ga na of de leerlingen zich ter plaatse kunnen verfrissen en of er voldoende schaduw is. Voor een inspannende activiteit, zoek je misschien beter een alternatief. Zorg ook voor voldoende drinkwater.
 


Informeer je verder via warmedagen.be en vind inspiratie voor je eigen gezondheidsplan via de campagnetoolkit.

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 56.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...