Vlaanderen
Klasse.be

Klik & Print

Schooluitval en spijbelen: breng alle hulplijnen in kaart

  • Laatste wijziging: 26 april 2024
  • 2 minuten lezen

Spijbelende en schoolmoeë leerlingen beschermen tegen schooluitval is niet evident. Maar je staat er als school niet alleen voor. Weet jij welke instanties er voor jou en je leerlingen zijn in je regio? Breng ze in kaart en gebruik dat overzicht als basis voor je beleid bij spijbelen en vroegtijdig schoolverlaten.

Helpen bij het in kaart brengen welke steun er in jouw regio klaarstaat

Breng alle hulplijnen in je buurt in kaart

Download hier de buurtkaart schooluitval (A4/PDF).

Zo werkt het

  1. Download en print het overzicht Eerste Hulp Bij schooluitval.
  2. Bekijk met wie je al samenwerkt en vul de contactgegevens in. Een brugfiguur, CAW of een zorgboerderij in de buurt?
  3. Zoek samen met (zorg)collega’s, het CLB en de coördinatoren van het Netwerk Samen tegen Schooluitval naar nieuwe mogelijkheden. Want een school kan het niet alleen. Ken je het dagbestedingsaanbod, de werking van VDAB of CAW in jouw regio? Het overzicht hieronder zet je op weg.
  4. Bespreek het overzicht met je hele team. Hoe haakt het in op jullie beleid rond spijbelen en vroegtijdig schoolverlaten?
  5. Zorg voor zichtbaarheid: hang de buurtkaart uit in de lerarenkamer, bezorg elke collega een exemplaar of geef het een prominente plek op je lerarenplatform of website.

Versterk de brede basiszorg en verhoogde zorg op school

Pedagogische begeleidingsdienst

Zij versterken mee je school- en klasbeleid. Klop zeker bij hen aan voor een sterker positief schoolklimaat. Niet alleen de beste buffer tegen schooluitval, maar ook tegen pesten, radicalisering …

Wil je school haar beleid of leraren versterken in een bepaald thema? Je pedagogische begeleidingsdienst kan vanuit haar makelaarsfunctie doorverwijzen naar expertorganisaties die gespecialiseerd zijn in een bepaald thema.

Scholierenkoepel

Met hun aanbod rond conflixers en leerlingenparticipatie versterk je je beleid rond schoolverzuim en schooluitval.

Ouderkoepels

Elke onderwijskoepel of -net heeft een ouderkoepel. Bekijk welk aanbod zij hebben rond schooluitval.

Netwerkcoördinatoren

Elke provincie heeft een netwerkcoördinator Samen tegen Schooluitval. De netwerkcoördinator in jouw regio heeft een goed zicht op het regionaal aanbod rond scholverzuim en schooluitval. Je kan een beroep doen op die expertise en knelpunten voor het beleid aankaarten.

Lokaal bestuur

Sommige gemeentes geven subsidies, zetten projecten en ondersteuning op rond schoolverzuim en schooluitval, armoedekleuterparticipatie, polarisatie, groene speelplaatsen …

Lokale initiatieven

Check welke andere lokale initiatieven er zijn in je regio zoals huiswerkbegeleiding of brugfiguren.

Sara Frederix & Tine Jellasics

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


C

Carolien

11 mei 2022

Beste,

Ik mis het volwassenenonderwijs als mogelijke oplossing tegen schooluitval.
Vaak kunnen jongeren niet om met het klassieke systeem van het onderwijs.
Het cvo biedt dan zeker een oplossing.

Jammer dat dergelijke kanalen hier zo weinig rekening mee houden.

Groetjes,

Reageren
T

Tinne Deboes

11 mei 2022

Dag Carolien, bedankt voor je opmerking. Bij Klasse zijn we volledig mee met de kracht van het volwassenonderwijs. Daarom maakten we eerder al dit artikel: https://www.klasse.be/255935/soms-studeren-onze-leerlingen-sneller-af-in-het-volwassenenonderwijs/

Warme groet,
Tinne van Klasse

Reageren
A

Anja Dingenen

2 mei 2024

Beste

Ik mis ook de onderwijsinternaten als mogelijke ondersteunende omgeving. Onze onderwijsinternaten bieden structuur via een vast dagritme en (studie) begeleiding door professionele opvoeders. Jongeren vinden er een stimulerende sociale omgeving. Voor velen een kans om hun schoolloopbaan optimaal door te maken.

Het zou fijn zijn wanneer Klasse de meerwaarde van de onderwijsinternaten ook eens in the picture zou zetten!

Reageren
N

Nele Beerens

16 mei 2024

Beste Anja, we begrijpen je opmerking en gingen na hoe en of we de onderwijsinternaten in ons artikel kunnen opnemen. Omdat het zorgcontinuüm niet van toepassing is op de internaten, en het artikel dat als kader neemt, is dat niet evident. Wel nemen we je vraag om meer aandacht naar de onderwijsinternaten mee voor een mogelijk toekomstig artikel.

Reageren

Laat een reactie achter