Vlaanderen
Klasse.be

Help elkaar

Ik strafte de hele klas. Hoe zet ik dat recht?

  • 9 april 2015
  • 2 minuten lezen

Gisteren was ik zo boos dat ik de hele klas gestraft heb. Nu zit ik daarmee. Kan ik dat nog rechtzetten?

Wim S. – startende leraar

“Je zit verveeld met die klassikale straf. Dat is meer dan begrijpelijk. Je hebt immers ook je voorbeeldige leerlingen gesanctioneerd en de haantjes-de-voorste een uitstekend excuus gegeven om nog meer klasgenoten tegen je op te zetten.

Iedereen verliest wel eens zijn geduld. Maar wees gerust: de meeste van je leerlingen hebben je ondertussen vergeven. Ook zij begrijpen waarom je even je zelfbeheersing hebt verloren. Het siert je dat je dat met de leerlingen wil rechtzetten. Het is ook nodig, wil je het leiderschap in de klas bewaren. Maak even tijd vrij om met je leerlingen te overleggen. Je mag gerust zeggen dat het je spijt.

Vraag je leerlingen om concrete afspraken voor te stellen die kunnen zorgen voor een goed lesverloop. Je kan hen dat eventueel schriftelijk laten doen, zodat ook de positieve maar minder mondige leerlingen hun zegje kunnen doen. Distilleer daar samen met hen een (zeer) beperkt aantal regels uit waaraan zij (en jij) zich willen houden. Zie nauwlettend en hoopvol toe op de toepassing ervan en geef op het einde van elke les een pluim aan wie het goed heeft gedaan.

Nog een kleine tip: benader een klas als geheel alleen in positieve zin. Als lawaai of iets anders je stoort, roep dan niet de hele klas ter verantwoording, maar richt je alleen tot de stoorzenders.”

Johan Dehandschutter, leraar en mentor-coach in het Heilig Hart & College in Halle


Heb jij ook een tip of herken je dit verhaal? Reageer onderaan dit artikel.

Michel Van Laere

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter