Ons onderwijs behoort tot het beste van de wereld. Toch verlaten jaarlijks 8000 jongeren de school zonder diploma. Waarom haken ze vroegtijdig af? Wat kunnen scholen doen om ze aan boord te houden? Daarover gaat dit dossier.
Schooluitval

“Schoolmoe? Het begon al in de basisschool”
Bruno (19) stopte met zijn studies. Schoolmoe en ongeïnteresseerd, klinkt het. Zelf houdt hij het bij lesmoe. En dat begon al in de basisschool.

9 acties tegen vroegtijdig schoolverlaten
Vlaanderen telt jaarlijks 7600 vroegtijdige schoolverlaters, jongeren die van school gaan zonder diploma. 9 preventieve acties volgens professor De Witte (KU Leuven).

Mama’s in de keuken voorkomen schooluitval
In HTISA komen mama’s één keer per week koken. “De actie kadert in een bewust beleid van de school om vroegtijdige schooluitval tegen te gaan”, zegt brugfiguur Katrien. “Want als je ouders op school betrekt, lukt het ook beter om hun kinderen te motiveren.”

School verlaten zonder diploma: welke leerlingen lopen het meeste risico?
In Vlaanderen verlaat jaarlijks ruim 7500 leerlingen de schoolbanken zonder diploma. Wie zijn ze? Waarom stoppen ze? Hoe hou je ze toch aan boord?

“Trajecten op maat houden leerlingen gemotiveerd”
In het GO! Atheneum MXM volgt de helft van de leerlingen een traject op maat. In 5 jaar tijd verminderde het aantal C-attesten van 24 naar 3 procent.

Jaarklassen: weg ermee?
Steeds meer scholen stappen af van het traditionele jaarklassensysteem. Terecht, vindt onderwijsspecialist Vandecandelaere: “Als je het leerpad dat leerlingen afleggen flexibeler organiseert, speel je beter in op hun verschillende leerbehoeften.”

Boer Koen krijgt leerlingen weer in de klas
In de zorgboerderij van boer Koen kunnen schoolmoeë jongeren en zorgleerlingen even weg zijn van de schoolbanken. “Tussen het witloof komen ze tot rust.”