Vlaanderen
Klasse.be

Spijbelen en school­uitval

Hoe maak je je school spijbelproof? Tips om met je hele team schooluitval aan te pakken.

Verhaal

Victor Schelstraete: “Passie voor je vak straal je af op leerlingen” 

Olympisch bokser Victor Schelstraete haalde als schoolverlater zijn diploma in het volwassenenonderwijs. "8 uur op school voelde eindeloos."

Zo doen zij het

“Leerlingen aan de deur zetten lost de problemen niet op”

Leerlingen zomaar van school sturen? Sint-Guido Anderlecht pakt met begeleidingstrajecten op maat eerst de oorzaken van probleemgedrag aan.

Verhaal

“De druk op het volwassenenonderwijs toont ook de noodzaak ervan”

Het volwassenenonderwijs wordt diverser, de zorgnoden complexer. “Het is balanceren op de grens tussen lesgever en hulpverlener”.

Zo doen zij het

“Schooluitval terugdringen begint ‘s ochtends aan de schoolpoort”

Met schoolbinding vermijdt leerlingencoördinator Kurt dat leerlingen spijbelen of de school verlaten. Kijk in de video hoe hij dat doet.

Zo doen zij het

Buikgevoel op de klassenraad: “Data maken je advies sterker”

Als een klassenraad advies moet uitspreken, steekt de twijfel op. Directeur Inge en haar team maken hun buikgevoel sterker met data.

Zo doen zij het

Klastitularis wordt coach

GO! Campus Genk Middenschool ruilt klastitularissen voor coaches. Nu neemt elke leraar een tiental leerlingen onder zijn hoede. "Een pak haalbaarder dan je volledige klas leren kennen."

Specialist

Heeft zittenblijven zin?

Wat zijn de effecten van zittenblijven op korte en lange termijn? Mieke Goos vat onderzoek samen. Directeur Yvan vertelt over de klassenraad.

Duiding

Zittenblijven: wie beslist?

Leraar Jan twijfelt of een leerling het volgende jaar aankan. Hij vraagt zich af: "Wie beslist of dat kind mag overgaan?"

Zo doen zij het

Klaar voor het eerste leerjaar? Schoolrijpheid evalueren start al in de peuterklas.

In GBS De Letterbijter splitsen de leraren de ontwikkelingsdoelen op in stapjes en volgen ze het groeipad van de kleuters. Schoolpsycholoog Jantine Spilt duidt waarom dat belangrijk is.

Zo doen zij het

“Soms studeren onze leerlingen sneller af in volwassenenonderwijs”

Hoe vis je dreigende drop-outs op? Technisch Atheneum Zavelenberg en CVO Brussel slaan de handen in elkaar: ze erkennen verworven competenties en laten leerlingen verder studeren in het volwassenenonderwijs.

Gesprekstips

Zo praat je met leerlingen die schoolmoe zijn

Hoe praat je met schoolmoeë leerlingen om hen aan boord te houden? Hoe breng je de verbinding met de school weer op gang? 9 gesprekstips.

Duiding

Ken jij de 4 soorten spijbelaars?

Als leerlingen zonder geldige reden wegblijven van school, dan is dat spijbelen. Het Ministerie van Onderwijs onderscheidt 4 soorten spijbelaars.

Specialist

9 acties tegen vroegtijdig schoolverlaten

Vlaanderen telt jaarlijks 7600 vroegtijdige schoolverlaters, jongeren die van school gaan zonder diploma. 9 preventieve acties volgens professor De Witte (KU Leuven).

Video

Boer Koen krijgt leerlingen weer in de klas

In de zorgboerderij van boer Koen kunnen schoolmoeë jongeren en zorgleerlingen even weg zijn van de schoolbanken. "Tussen het witloof komen ze tot rust.”

Trend

Jaarklassen: weg ermee?

Steeds meer scholen stappen af van het traditionele jaarklassensysteem. Terecht, vindt onderwijsspecialist Vandecandelaere: “Als je het leerpad dat leerlingen afleggen flexibeler organiseert, speel je beter in op hun verschillende leerbehoeften.”

Andere thema's binnen Leer­lingen­begeleiding