Vlaanderen
Klasse.be

Klik & Print

Teamtool kansarmoede: doen we het goed?

  • 16 december 2022
  • 2 minuten lezen

Hoe armoedebewust ben jij? En heeft je school er ook oog voor? Met deze teamtool ontdek je wat jullie al goed doen, wat beter kan, en van welk actiepunt jullie samen werk willen maken.

Kansarmoede mag niet in het bakje van individuele leraren zitten”, benadrukt armoede-expert Wim Van Lancker. “Er als school tegen vechten lukt alleen als het hele team alert is en nadenkt.” Dat kan met deze teamtool. In 1 uur zet je een eerste waardevolle stap richting een bewust en gedragen armoedebeleid. Heeft je school al een armoedebeleid? Met de tool kan je ook nieuwe acties toetsen aan jullie visie.

Wat is nodig voor de 3 rondes van deze teamtool?

  • deze handleiding
  • het voltallige lerarenteam
  • een uur tijd
  • een printer, A4 en A3-papier, balpennen, schaar en lijm of plakband 
  • een lerarenkamer met een blanco stukje muur
  • een gespreksleider*

* Ben of ken jij de collega die affiniteit heeft met thema kansarmoede en de 3 rondes van deze teamtool kan leiden? 

Geweldig! Zo kan je deze teamtool meteen inplannen tijdens een lunchpauze, personeelsvergadering of pedagogische studiedag. 

Mis je zo’n geschikt profiel in je team? Klop voor ondersteuning aan bij een armoede-organisatie uit de buurt, Krijt vzw, Netwerk tegen Armoede, het LOP, een voedselbank of OCMW.


Ronde 1
Gelijkekansenrapport

Door individueel de score op het gelijkenkansenrapport te berekenen, staan alle deelnemers stil bij de kansen die ze als kind kregen tijdens hun schoolloopbaan.

Foto van ingevuld gelijkekansenrapport

Download het gelijkekansenrapport (A4/PDF). Print een exemplaar voor elke deelnemer.


Ronde 2
Het verhaal van leraar Sarah

Sarah scoort op haar gelijkekansenrapport 3 op 15. In deze video (7’44) vertelt ze wat het voor een kind betekent om op te groeien in kansarmoede. Bekijk de video samen. Via smartphone kijk je door de QR-code op het gelijkekansenrapport te scannen.


Ronde 3
En … actie!

De stellingenkaartjes over huiswerk, ouders en schoolkosten wijzen uit welke actie nodig is op jouw school. Met de ABC-posters kan je meteen in actie schieten, en maak je duidelijk dat jullie werk maken van gelijke kansen.

Klasse ontwikkelde deze tool samen met vzw Krijt. Die biedt scholen begeleiding op maat om een bewust armoede- en kostenbeleid uit te werken.

Cherline De Maeght en Seppe Goossens

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter