Vlaanderen
Klasse.be

Wij-zij denken

Hoe counter je polarisering? Hoe ga je om met racisme, pak je conflicten aan en ga je in debat? Specialisten, leraren en directeurs vertellen over preventie en aanpak van conflicten in de klas en op school.

Verhaal

Rudi Vranckx:”In de klas maakt de waarheid wél een kans”

Waarom leraren in de frontlinie van de strijd voor waarheid staan. En hoe je een publiek bereikt dat liever wegkijkt: Rudi Vranckx.

Video

Als de bom ontploft: reageren op uitdagende uitspraken in je klas

“Wanneer een leerling onverwacht een heftige uitspraak doet, kan die landen als een bom. Weet jij hoe je gepast reageert?

Specialist

“Zonder leraren geen democratie”

Waarom leraren van levensbelang zijn voor onze democratie en waarom in de klas geen enkel onderwerp taboe mag zijn: politicoloog Carl Devos.

Specialist

“Als school mag je zoekend zijn in LGBTQI+” 

LGBTQI+ op school. Hoe zorg je ervoor dat dit geen dode letters zijn op je school? Kliq-experten Kaj Poelman en Els Verbeelen geven inzichten en tips voor de praktijk.

Gesprekstips

Hoe je als omstaander reageert op racisme of discriminatie

Als omstaander reageren op racisme en discriminatie van leerlingen en collega's is niet makkelijk. Hoe je toch vlot, veilig en effectief in actie komt als leraar en collega.

Zo doen zij het

Van praktijkleraar tot beleid: samen polarisatie tegengaan

Luisteren, samenwerken en samenleven: Atlas College Genk toont hoe de praktijkles en het beleid samen aan democratie bouwen. Expert Maarten Van Alstein geeft feedback.

Zo doen zij het

Beladen thema’s? Kom tot meer nuance in een open klasklimaat

Beladen thema's bespreken met een divers publiek? Leraar Stefanie bouwt aan een open en veilig klasklimaat met empathie en zelfreflectie.

Gesprekstips

Zo reageer je op extreme uitspraken in de klas

Elke leraar maakt wel eens een situatie mee waarbij een leerling de grenzen aan de vrijheid van meningsuiting opzoekt. Hoe reageer jij op extreme uitspraken in de klas?

Gesprekstips

Zo leer jij je leerlingen constructief van mening verschillen

Je klas is dé plek om over moeilijke thema's van mening te leren verschillen. "Ga in 'vredestijd' al in dialoog", zegt Maarten Van Alstein.

Video

De mening van élke leerling horen? Probeer het ‘gesprek op voeten’

Hoor jij tijdens klasgesprekken altijd dezelfde leerlingen? Da’s heel normaal: jongeren voelen een grote druk om ‘erbij te horen’. Wie een afwijkende mening heeft, houdt die liever voor zich. Met het ‘gesprek op voeten’ krijg je die tegenstem wél naar boven.

Specialist

“Diversiteit gaat niet over de ‘speciallekes’”

Denk jij bij 'diversiteit' aan leerlingen met een migratieachtergrond of een beperking? "Word je bewust van je eigen referentiekader."

Gesprekstips

Racistische uitspraken bij kinderen: hoe reageer je?

Ook jonge kinderen doen racistische uitspraken. “Al zijn die vaak niet kwetsend bedoeld, laat ze niet passeren”, zeggen Eva Dierickx en Joyce Loir. Hoe reageer je het best? 5 inzichten en tips voor kleuter- en lager onderwijs.

Video

Racisme op school: zie jij meer dan het topje van de ijsberg?

Racisme leidt tot een negatief zelfbeeld en mindere onderwijsprestaties. “Ook ‘complimenten’ kunnen diepe wonden slaan”, zegt expert Naima Charkaoui. Daarom pleit ze voor racismewijsheid op school.

Gesprekstips

Debat in de klas? Tips van Ruben Mersch

Bang dat een debat in de klas ontaardt in conflict? Filosoof Ruben Mersch toont hoe jij je leerlingen constructief van mening laat verschillen.

Zo doen zij het

Hoe smeed je verbinding in een superdiverse school?

avAnt Antwerpen verbindt leerlingen van wie de overtuigingen soms ver uiteen liggen. Het vertrekpunt: de verplichte 6 uur interlevensbeschouwelijke competenties.

Zo doen zij het

Wij-zij-denken op school: wat doet de directeur?

Karin Heremans is al jaren evenwichtskunstenaar in het wij-zij-denken. Wanneer een boze ouder vertelt dat hij met haar in oorlog is of een conflict tussen leerlingen dreigt te polariseren, gaat ze niet in de tegenaanval. Wat is haar strategie?