“We leven in een wereld die steeds meer polariseert. dat voel je ook op school”, zegt Nederlands filosoof Bart Brandsma. Met zijn polariseringsmodel geeft hij leraren inzicht in de dynamiek van het wij-zij-denken. Verder lees je in dit dossier hoe leraren en directeurs in hun klas of school conflict voorkomen en aanpakken.
Wij-zij-denken

“Wij-zij-denken? Focus niet op nationaliteit of religie”
Hoe verval je op een multiculturele school niet in wij-zij-denken? “Focus niet op nationaliteiten of religies”, zegt Didier Veeckman.

“Een leraar is de burgemeester van zijn klas”
“We leven in een wereld die steeds meer polariseert”, vertelt expert Bart Brandsma. Zijn polariseringsmodel geeft leraren inzichten in de dynamiek van het wij-zij-denken. En 4 gamechangers om polarisering in de klas of op school te counteren.

Meervoudige identiteit verbindt leerlingen
Leerlingen hebben een meervoudige identiteit. Leraren Angelique en Sara zetten die in tegen wij-zij-denken.

Wij-zij-denken op school: wat doet de directeur?
Karin Heremans is al jaren evenwichtskunstenaar in het wij-zij-denken. Wanneer een boze ouder vertelt dat hij met haar in oorlog is of een conflict tussen leerlingen dreigt te polariseren, gaat ze niet in de tegenaanval. Wat is haar strategie?

Interlevensbeschouwelijke competenties: “Als samenleven op school niet lukt, dan ook later niet”
Klassen worden diverser, ook qua levensbeschouwing. Hoe kan je leerlingen op dat vlak verbinden en respectvol leren omgaan met elkaar? Zijn de 6 verplichte uren interlevensbeschouwelijke competenties (ILC) een sleutel?

Verbindend communiceren: 6 ezelsbruggetjes
Verbindend communiceren verbetert je gesprekken. Maar op een drukke schooldag schiet het er vaak bij in. Daarom 6 ezelsbruggetjes als geheugensteuntje.