Vlaanderen
Klasse.be

Decreet Leersteun

Het decreet Leersteun garandeert de juiste zorg voor elke leerling. Lees hier wat het Decreet Leersteun inhoudt en welke visie erachter zit. Ouders, leraren en ondersteuners vertellen over hun ervaringen met de praktijk.

Zo doen zij het

Zorg in dko: stop met brandjes blussen

Ook in dko krijg je te maken met moeilijk gedrag of faalangst. Dankzij een sterk zorgbeleid staat geen enkele leraar er alleen voor.

Specialist

Naar een school voor iedereen?

Met 8 krachtlijnen en een gefaseerde aanpak wil de Commissie Inclusief onderwijs naar 'scholen voor iedereen' tegen 2040.

Zo doen zij het

Hoe buitengewoon ook heel gewoon kan

Via Passtel volgen leerlingen uit het gewoon en het buitengewoon secundair onderwijs samen les. Met 6 schoolteams bouwen ze aan zorg op maat.

Zo doen zij het

Wat doet een leerondersteuner op je school? 

Ook op jouw school kom je ongetwijfeld leerondersteuners tegen. Leerondersteuner Siegke Catteeuw toont hoe de beste zorg samen lukt.

Zo doen zij het

Zorgbeleid met impact? Zet de leerling aan het roer

Bij Spes Nostra zijn selfies, wetime, groei- en kompasgesprekken de richtingwijzers van hun zorgbeleid. Input van leerlingen staat centraal.

Actueel

Decreet leersteun: veelgestelde vragen

Vanaf 1 september 2023 vervangt het decreet leersteun het M-decreet. Maar wat verandert er precies? 12 veelgestelde vragen op een rijtje.

Tips

Een leerling met specifieke zorgnoden in de klas: zo lukt het wel

Hoe bied je kinderen met zorgnoden de beste kansen én hou je het voor jezelf behapbaar? 2 leraren, een ondersteuner en een ouder geven praktische tips. 

Zo doen zij het

Coach Laura: “Samen met de school werk ik aan een inclusieve mindset en klaspraktijk”

Inclusiecoach Laura begeleidt scholen waar kleuters met hoge zorgnoden zijn. Zo maken de school, leerlingen én leraren grote sprongen.

Actueel

Decreet leersteun: dit zijn de grote lijnen

Een nieuw decreet leersteun vervangt vanaf 1 september 2023 het M-decreet voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Wat verandert er?

Zo doen zij het

“Basiszorg en verhoogde zorg: we tekenen het samen uit”

Bij RHIZO Kortrijk spreekt iedereen dezelfde zorgtaal. Het hele team werkte samen aan een visie op basiszorg en verhoogde zorg.

Specialist

“Geslaagd inclusief onderwijs vraagt grote stappen”

In heel Europa zetten landen de stap naar inclusief onderwijs. Hoe realiseren ze dat ambitieuze doel? Klasse vroeg het aan specialist Cor Meijer.

Tips

Autismevriendelijke klas: goed voor alle leerlingen

Het ondersteuningsnetwerk Onaplus geeft tips om jouw klas autismevriendelijk te maken. Meteen goed voor al je leerlingen.

Doe het zelf

In 7 stappen naar aanpassingen die werken voor leerling én leraar?

Hoe pak je oplossingsgericht zorgvragen aan? Dit 7-stappenplan brengt inzicht in de onderwijsbehoefte en haalbare aanpassingen voor leerling én leraar.

Verhaal

Inclusief onderwijs, hoe is het écht?

Bert (17) heeft een fysieke beperking. Samen met zijn beste vrienden blikt hij terug op zijn leven binnen de schoolmuren en daarbuiten.

Andere thema's binnen Leer­lingen­begeleiding